A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono
2023. január 09. /

Megnyílt A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A békevágy és a béke témájához kapcsolódó alkotásokat bemutató rendhagyó tárlatot a szomszédságban zajló ukrán háború motiválta, a kiállítás jegybevételét a múzeum az
ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítja majd.

Yoko Ono a legismertebb kortárs japán képzőművész, emellett zenész és dalszerző is, John Lennon oldalán az avantgárd művészeti élet ak­tív, meghatározó tagjává vált.
A múzeum előcsarnokában áll a Kívánságfa a békéért című ins­tal­láció, amelyre a látogatók az ukrajnai béke eléréséhez szükséges kívánságokat, üzeneteket helyezhetik el, jegyváltás nélkül is. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe, a Kollafjördur- öbölben lévő Videy-szigeten.
Yoko Ono eredeti elképzelése szerint ez egy interaktív kiállítás, több alkotás a közönség közreműködésével és aktivitásával kel majd életre. Ilyen például a jelenleg tiszta fehér falak között álló Menekülthajó című alkotás, illetve Az én anyukám gyönyörű című fal, amelyek a látogatók üzeneteivel lesznek egyre szí­ne­sebbek.
A Levágott darab című performansz a művészettörténetben az egyik legelső, közismertté vált művészeti akció volt. Yoko Ono először 1964-ben, a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatta be, az előadás során a ruhájából vághatott le egy-egy darabot a közönség, a művész ezzel hívta fel a figyelmet az egymástól való elidegenedésre. A részvétművészet klasszikusának számító per­for­mansz repríze több alkalommal hírességek szereplésével valósul meg a múzeumban, úgymint Szombathy Bálint képzőművész, Orosz Barbara műsorvezető, Iszak Eszter műsorvezető, Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, Zalán Tibor költő, Földes László (Hobo) előadóművész, Herendi Gábor filmrendező, Oroszlán Szonja szí­nész­nő, előre meghirdetett időpontokban. A sorozat Trill Zsolt színész rész­vé­telével indult, az utolsó alkalmon, február 18-án várhatóan pedig Yoko Ono és John Lennon fia, Sean Lennon zenész vesz részt rajta.
A kiállítás keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között egészen 2023. február 18-ig várja a látogatókat, szimbolikusan Yoko Ono születésnapján zár a tárlat.