Könnyűzene a tanárképzésben
2023. január 11. / P. M.

Február elején újabb, online is közvetített fórumot szervez a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja. Ezúttal a könnyűzene jelenléte a pedagógusképzésben, az ének-zene szakos tanárképzés, illetve egy rockzenei témájú kötelező pedagógus-továbbképzés lehetősége kerül

terítékre.
Az NKA Hangfoglaló Programja által támogatott Hangőr Egyesület október közepén rendezett „Könnyű zenét vinni az iskolákba?” című fórumán egyértelműen kiderült, hogy a címként feltett kérdésre adandó válaszok egy része szorosan összefügg a pedagógusok képzésével. Éppen ezért döntött úgy az egyesület Poptanítás munkacsoportja, hogy a legutóbbi fórum folytatásaként, egy hasonló rendezvényen, a könnyűzene és a tanárképzés kapcsolatát próbálja megvizsgálni. A 2023 februárjának első napjaiban, Budapesten rendezendő, online is közvetített fórum így három témával fog foglalkozni: a könnyűzene je­len­lé­tével a pedagógusképzésben, az ének-zene szakos tanárképzés és a könnyűzene kapcsolatával, illetve annak a lehetőségét vizsgálja, hogy a már dolgozó tanárok kötelező pedagógus-továbbképzésében miként jelenhetne meg a könnyűzene. Az októberi fórum beszélgetéseiből – ezek januártól elérhetőek lesznek a Hangőr Egyesület közösségi felületein, illetve a poptanitas.blog.hu oldalon keresztül – kitűnt, hogy a könnyűzene megjelenése, jelenléte és esetleges meggyökeresedése az általános és kö­zépis­kolákban elsősorban a pedagógusokon múlik. Ez pedig magával hozta azt a kérdést, hogy egy pedagó­gus­kép­zésben részt vevő hallgató, aki nem ének szakra jár, találkozik-e, és ha igen, milyen módon a könnyű­zenével az egyetemi évei alatt, kap-e bármilyen felkészítést, segítséget ahhoz, hogy a pályáján majd a zenét segítségül hívva oktasson.
A fórumon kialakult diskurzus arra is rávilágított, hogy nagyon sok már gyakorló pedagógus is szívesen alkalmazna olykor könnyűzenét az óráin, ám ehhez sem megfelelő tudással nem rendelkeznek, sem elérhető és jól használható segédanyagok nem állnak rendelkezésükre. Jelenleg is tanító pedagógusok vetették fel, hogy a sokszor formális, olykor nem is hasznos továbbképzési programok között szívesen lát­ná­nak könnyűzenével kapcsolatos tanfolyamokat, amelyek tapasztalatait aztán beépíthetnék a mindennapi gyakorlatukba.
Nemcsak a „Könnyű zenét vinni az iskolákba?”, de a november végi Music Hungary konferencián is elhangzott: az ének-zene szakos tanárok képzését is érdemes lenne megvizsgálni abból a szempontból, hogy a könnyűzenei szakma mit tehetne azért, hogy a képzés során megjelenjen a könnyűzene. Illetve felvetődött: mi kellene ahhoz, hogy az évekkel ezelőtt már előkészített ének-zene-könnyűzene szakpár elin­dulhasson valamelyik tanárképzőn. A Poptanítás munkacsoport februári fórumának három panel­be­szélgetése, illetve az ezeket felvezető előadások nemcsak élőben lesznek követhetők, de idővel szerkesztett formában is elérhetővé válnak. Ugyanakkor a szervezők szándéka szerint ezt a fórumot egy valamennyi résztvevőt bevonó workshop zárja majd.