Kokas Katalin: Őrült nap lesz – várunk mindenkit a Margitszigetre!
2023. július 20. /

A Fesztivál Akadémia Budapest július 14. és 23. között páratlan élménytengerrel várja a Buda­pes­ten nyaralókat. Július 16-án, vasárnap például az egész nap a családoké a Margitszigeten! A felhőtlen és magával ragadóan színes programkínálatból Kokas Katalin, Liszt-díjas, Érdemes
Művész hegedűművész, négygyermekes családanya, a Fesztivál Akadémia Budapest alapító művészeti vezetője ad ízelítőt.

Kedves Kati, a családi nap indításaként közös piknikre hívjátok a közönséget. Hogyan képzeljük ezt el? Jöttök ti is a Kristály Színtér elé a rétre falatozni a férjeddel, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedű­mű­vésszel és a négy gyermeketekkel?
K. K.: Jó lenne, de mi reggel 9-kor már hangbeállással kezdünk a késő esti koncertre, ahol egészen őrült hangulat lesz. A gyermekeink azon­ban ott lesznek, és mi is időről időre felbukkanunk a próbák közötti szünetekben. Este 8-tól a vonósnégyesünkkel és Borlai Gergő jazz­do­bossal játszunk fusion formátumban, úgy, hogy egyetlen hangot sem változtatunk Bartók zenéjében, csak hozzájön a dob, és mi Yamaha elektromos hangszereken zenélünk, életünkben először. Az este 10-ig tartó, őrületes koncerten fellép még a Söndörgő, Pál István Szalonna és bandája. Lesz tangó, utána pedig éjszakába nyúló táncház Berecz Istvánnal a Kristály Színtér belső terében.

Mi minden lesz a kínálatban napközben a piknikhangulat, a kötetlen sétálós, szigeten biciklizős, szabadtéri kikapcsolódás mellett?
K. K.: A fesztivál 10 napjára 150 egyetemista érkezik 25 országból, hozzájuk csatlakoznak a magyar fiatalok, ami önmagában is egy remek ismerkedési lehetőség, új barátokra tehetnek szert – méghozzá nem az online térben, hanem úgy, hogy élőben találkoznak. A kisgyerekes szülőknek reggel 10-től családi programokat kínálunk gyermekringatóval, hangszersimogatóval, népzenés és kézműves foglalkozásokkal. A Kőketánc Táncház 10 órára várja a táncos lábú, dalolni vágyó kicsiket. Déltől kettőig 44 gyerekkel ját­szom el Bartók 44 duóját, ami egészen különleges élmény – nekünk is, de a közönség számára szintúgy! Ők az egész országból kiválasztott legjobb, 6-15 éves korú tehetségek. Szalóki Ági zenésztársaival énekel a gyerekeknek, Pál István Szalonna is bele-belehúzza a népzenei motívumokat. Velünk lesz Vecsei H. Miklós is, aki délután 2 órától a parkban, ha nem is a „subáján”, de a fűben heverészve olvassa fel a János vitézt a köré telepedő közönségnek. Mátyás király és az okos szolga meséje 16 órától a Gardrób Művészeti Csoport zenés színházi előadásában látható. Ifj. Vidnyánszky Attila 17-19 óráig az SZFE osz­tá­lyával másfél-kétórás, helyzetgyakorlatokból született improvizációs performance-szal ajándékoz meg minket. Ez az egész a kicsiktől a felnőtt korosztályig mindenki számára izgalmas. nagyon várom, hogy ott lehessek, még akkor is, ha tudom, hogy a próbák miatt csak egy kis részébe fogok tudni belekóstolni. A Kelemen Kvartettel 19 órakor a Kristály Színtérben Bartók IV. vonósnégyesét adjuk elő, ugyanazt, aminek az utolsó tételét az esti, őrületes hangulatú koncerten Borlai jazzdobolásával is megmutatjuk szabadtéren, ahová több mint 500 fiatalt várunk.
Mi volt a szempont a programválogatásban?
K. K.: Igyekeztünk úgy összeállítani, hogy lehetőség szerint mindenkinek izgalmas legyen, miközben egyik „műsorszámunk” sem csak egy korosztályt vagy társadalmi réteget szólít meg. A sokrétű műfaj­kí­nálatban a klasszikus zenétől a színházon, irodalmon át a fusion, a jazz, a balkán népzene és az argentin tangó is megjelenik. Abban bízom, hogy felejthetetlen napot töltünk együtt a Fesztivál Akadémia Budapest közösségével a Margitszigeten!

A Fesztivál Akadémia Budapest egész éves programját a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.