Újra OperaCinema: opera, mozi és színészcsillagok garmadája
2023. december 06. /

Mi lenne, ha a klasszikus operákat áthelyeznénk a huszonegyedik századba? Ha Papagena és Papageno egy házibuliban találkozna egymással pizzának és paradicsomnak öltözve? Ha Don
Pasquale zugevő lenne, és nem tudna ellenállni egy bonbon kísértésének? Vagy ha a Pomádéban egy rabló és egy szuperhős játszana össze, hogy becsapjanak és rászedjenek? Az OperaCinema egy olyan egyedülálló esemény, amelynek a célja, hogy elhozza a klasszikus zene szeretetét a gyerekeknek.

A program keretében a színpadon élőzenei kíséret mellett talál­kozhatnak a legfontosabb operák klasszikus feldolgozásaival, majd pedig a történetek átkerülnek a színpadon legördülő vászonra. Mert mi lenne, ha ezek az operarészletek ma játszódnának, minden műfaji ke­re­tet átrajzolnának és filmekben szólnának a legfiatalabbakhoz?

Január 28-án a legnagyobb magyar színészsztárok részvételével érke­zik ismét a Magyar Állami Operaházba az OperaCinema. Az opera és a film keveredik ebben a teljesen újszerű, úttörő produkcióban, mely nemcsak szórakoztat és elkápráztat, de mindezt úgy teszi, hogy az opera műfaját eközben újszerű módon mutatja be. A színpadon zene­kar és énekművészek, a filmvásznon olyan csillagok, mint Csuja Imre, Pokorny Lia, Ötvös András és Bogdányi Titanilla.

A legerőteljesebb emberi érzéseket bemutató opera és az emberi történeteket a legmegfoghatóbb módon testközelbe hozó mozi úgy találkozik az OperaCinema színpadán, hogy 21. századi színezetet kapnak alapvetően klasszikusnak számító műfajok. Klasszikus a műsor, hiszen felcsendül Puccini Bohéméletéből Rodolfo és Mimi áriája, Mozart A varázsfuvolájából Papageno és Papagena kettőse, Bizet Carmenjéből a Torreádor-dal, de lesz Donizetti (Don Pasquale – Doktor és Malatesta „hadaró” duett) és Ránki is (Pomádé király új ruhája – Dani és Béni kettőse).

Ugyanakkor modern az élmény, hiszen az előadás alatt a mozi is kulcsszerepet kap: az OperaCinema a leghíresebb operarészleteket ismert magyar színészek közreműködésével a filmvásznon keresztül hozza közelebb a hallgatósághoz.

Ami a tartalmat illeti, az opera műfaja bár patinás, de cseppet sem elavult: az „operasztorikban” előforduló humor, öröm, konfliktusok, bánat ugyanúgy jelen vannak a mai világban, a mai fiatalok életében. Az OperaCinema arra keresi a választ, hogy ezek az érzések és történések hogyan játszódnak le a mai gyer­mekek hétköznapjaiban.

A minőségi zenéről elsőrangú csapat gondoskodik: a Hungarian Studio Orchestra olyan kiváló ének­művészekkel lép színpadra, mint Kriszta Kinga (szoprán), Horváth István (tenor), Sándor Csaba (bariton) és Szvétek László (basszus). Ami pedig a kétségkívül kiváló színészgárdát illeti, Csuja Imre, Ötvös András, Pokorny Lia, Patkós Márton, Zsigmond Emőke, Mucsi Zoltán, Elek Ferenc, Mészáros Máté, Bogdányi Titanilla, Szőke Abigél és Lengyel Benjámin mind szerepel abban a Tiszeker Dániel (Nyugati nyaralás, #Sohavégetnemérős) által rendezett filmben, mely az előadás szerves részét képezi, és amelynek zenéjét a többszörös díjnyertes, számos filmzenét jegyző Balázs Ádám szerezte.

A nagy sikert arató november 7-i premier után január 28-án ismét a zene és a mozi együttese teszi majd felejthetetlenné az előadást a fiataloknak, segítve nekik elképzelni, megérteni és átélni a zenében és szövegben rejlő érzelmek sokszínűségét.

További részletek a www.filharmonia.hu oldalon.