Koncertekkel és táncházakkal zárja az évet a Fonó
2023. december 06. /

A két ünnep között négy napon át – december 28-tól kezdve – számos koncerttel és táncházzal várja az érdeklődőket a Fonó. A szervezők minden évben különleges programokkal készülnek az ünnepekre, 30-án hagyományosan Jazz Előszilvesztert tartanak, az évet pedig a Fonó Folk Szil-
veszter, az ország legnagyobb óévbúcsúztató táncháza zárja, ahol a résztvevők szó szerint áttáncolnak az új évbe!

December 28-án a Pandóra Projekt fiatal, energikus duója, Major Dorci és Végh Janka Zsuzsanna formációja lép színpadra a Sztregova utcai zeneházban. A különleges vokálokkal fűszerezett, szövegcentrikus dalok alapvetően indie-folk avagy ethno-pop hangzásúak, egyszerű magyar népi motívumokkal vegyítve. Első daluk 2021 februárjában jelent meg Aki érdekel címmel, majd áprilisban egy klip is érkezett hozzá, ami bekerült a 2021-es Magyar Klipszemlére. 2022-ben már a Paloznaki Jazz Pikniken és a Művészetek Völgyében zenéltek, de találkozhattunk velük az Akváriumban és a Magyar Zene Házában is. 2023-ban saját lemezzel rukkoltak elő, amely a kör motívumára épült zeneileg és vizuálisan is, a lemezbemutató koncertre pedig a Fonóban került sor.
[kep3]
December 29-én a Bordó Sárkány különleges világa tölti be a házat. Saját meghatározásuk szerint „közép­kori világzenét” játszanak. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel, megalkotva ezzel saját zenei világukat, ami semmihez nem hasonlítható. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány-dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikával szólalnak meg, magával ragadva a közönséget.
Ugyanezen az estén az Alexander Petrovics Koktél friss formációját is meghallgathatják a résztvevők. A több más zenekarban aktív alapító tagok vallják, hogy „az Alexander Petrovics Koktélban az volt a jó, hogy sosem tudhattad, mit rendelsz valójában, és ha a Kárpát-medencét meg lehetne inni, akkor valószínűleg Alexander Petrovics Koktélnak hívnák.” Az Agócs Márton és zenésztársai által alapított zenekar igazi unikum a világzenei palettán, nagyon szerethető és nagyon a miénk!

A Jazz Előszilveszteren, december 30-án generációjának egyik legkiforrottabb és legtehetségesebb jazz-zongoristája, Balázs József lép színpadra triójával. A számos formációban és földrészen sikert sikerre halmozó zongorista ezúttal olyan ismert zenésztársakat hívott maga mellé a színpadra, mint testvére, Balázs Elemér (dob) és Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), szaxofonon Zana Zoltán működik közre.
Hasonló minőségben folytatja az előszilveszteri koncertfolyamot a Tóth Viktor Skylark Metropolitan. Legendás szaxofonosunk, a többszörösen az év altszaxofonosa és zeneszerzője díjjal kitüntetett alkotó, Tóth Viktor muzsikájával, előadásaival és workshopjaival bejárta az egész világot. Ahogyan eddig megjelent nyolc albumán is megszokhattuk, úgy ezen a koncerten is a nagyszerű zenészektől egy különleges repülésre számíthatunk a swing alapú modern jazz tájai fölött. A trió további tagjai: Cseh Péter (gitár), Fonay Tibor (bőgő).

Az Intergeese három fiatal zenészből (Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston, Fekete Zoltán) álló triója zárja az estét, akik vallják: „Célunk olyan zenei utat találni, amely hű az elődökhöz, de releváns és friss marad a mai kor zenei világában is.”

A hagyományos Fonó Folk Szilveszter 31-én az ország legjobb szilveszteri táncháza, amely reggelig tart, több zenekarral több teremben folyik a tánc, az óriási szilveszteri mulatság A vonós táncok mellett lehetőség lesz moldvai táncokba is bekapcsolódni, a Fonó vendéglátása pedig különleges menükkel készül erre az alkalomra.
Részletek a fono.hu weboldalon.

Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova utca 3.
www.fono.hu