Semmi komoly
2023. december 14. /

Új sorozattal jelentkezik a Danubia Zenekar a Budapest Music Centerben: 2024 februárjában Pál István Szalonna és bandája, márciusban eva (Takács Dorina), áprilisban pedig a Tálas Áron Trió lesz Hámori Máté művészeti vezető vendége.
Van átjárás a műfajok közt? Beszédbe elegyedhet egymással Bach hegedűversenye és Pál István Szalonna kalotaszegi tánca? Mit mond­hat Mozartról egy jazz-zongorista? Bartók találkozik a népdallal és a looperrel – ez csak egy vicc kezdete? Az eseményeken klasszikus re­mek­műveket hallhatunk nem-klasszikus tükörben. Bach Air-je mára közhely lett, mégis meglepő hasonlóságok, gyönyörű különbségek vár­nak azokra, akik nemcsak eredeti formájában, de Pál István Szalonna és bandájának népzenei reflexióival is szívesen meghallgatják. A nép­ze­ne és a népdal teljes természetességgel találta meg az útját a populáris kultúrába, Дeva és a Danubia Zenekar pedig két stílusból közelít a népdalhoz. A moderátor maga Bartók Béla lesz, akinek zongorára és énekhangra készült népdalfeldolgozásai lesznek a zenei menüsoron. Mozart és a jazz – ez nem új történet. Tálas Áron Triójának tagjaival áprilisban Mozart utolsó zongoraversenye kerül fókuszba, két irányból közelítve.
Mennyire szabad a zene, mennyire szabad a zenész és Ön, kedves közönség? Szabad a játék? Nem kell aggódni, jó móka lesz. Semmi komoly.