Kovács János karmester dirigálja a Szent István Filharmonikusok első koncertjét az új évben
2024. január 08. /

A 2024-es év a Szent István Filharmonikusok számára hatalmas lendülettel és fantasztikus vendég­művészek közreműködésével indul. Január 14-én a Zeneakadémián megrendezésre kerü­lő Gaudeamus hangversenysorozat második előadásán Ravel, Bartók és Brahms népszerű művei
csendülnek fel. Az est karmestere, Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester a 2014/15-ös évad óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere, a hazai zenei élet egyik kiválósága, a budapesti operaélet mindig maradandót létrehozó szemé­lyisége.
A koncert első felében Maurice Ravel méltán népszerű Couperin sírja című műve hangzik el, amely a Szent István Filharmonikusok előa­dásában azért rendhagyó, mert a Toccata és Fuga tétel Kocsis Zoltán hangszerelésében szólal meg.
Bartók Béla 1945 nyarán kezdte el a Brácsaverseny komponálását, de befejezni már nem tudta. A halála után fennmaradt jegyzetek alapján Serly Tibor rekonstruálta a művet (1949), melyet 70 évvel később, 2019-ben Rakos Miklós brácsaművész-zenetörténész (1947-2021) is megtett. Ezt követően Szűcs Mátét kérte fel a mű népszerűsítésére itthon és külföldön. Így mi sem természetesebb, hogy a versenyművet az est folyamán Szűcs Máté brácsa­művész szólaltatja meg.
A szünet után Brahms két kórusművét és egy zenekari kompozícióját hallhatjuk, melynek közreműködője a Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán).

További információ: www.sztif.hu

Zeneakadémia
01. 14.