Fischer, Rana, Schiff, Rattle, Argerich, Capuçon, Joy, Reiss és Kozená – ünnepelnek az Esterházy Magánalapítványok
2024. január 08. /

Jövőre 30 éve lesz, hogy megalakultak az Esterházy Magánalapítványok, és ezzel egy időben a nagyközönség számára megnyíltak Fraknó vára és a kismartoni Esterházy-kastély, valamint ez utóbbiban a csodálatos akusztikájú Haydn Terem kapui.
i is lehetne méltóbb alkalom arra, hogy januárban felcsendüljön Haydn Üstdöb szimfóniája, melyet Fischer Ádám irányításával a The Academy of St Martin in the Fields zenekara ad elő, mint ez az évforduló. A program szólistája Beatrice Rana zongoraművésznő lesz, akinek előadásában Mozart 20. (d-moll) KV 466 zongoraversenyét hallhatjuk.
A március 15-17-ig tartó hétvégén a vonósnégyesek veszik át az irányítást. A quartetto plus fesztiválon a Schumann, Erinys és Signum kvartettek, vasárnapra Chen Reiss-szal kiegészülve, Haydntól Kaija Saariahon és Sztravinszkijen át egészen a Led Zeppelinig építik a zeneművek ívét. Ha már ívek, akkor Building Bridges és Schiff András, aki vallja, hogy a fiatal tehetségeknek koncertezési lehetőségre és nem versenyekre van szükségük. Május 25-én hallhatjuk a tanítványokat, míg a mester május 26-án lép színpadra karmesterként és szólistaként a Chamber Orchestra of Europe élén.
Júniusban Magdalena Kožená Mahler- és Bartók-dalokat hoz a kastélyba, és ezúttal Simon Rattle vezényel majd. Újdonságnak számít a 2024. április 26-28. közötti hétvégén először megrendezendő KEYS TO HEAVEN című zongorafesztivál Maria Radutu zongoraművész művészeti vezetésével. Ha szeptember, akkor HERBSTGOLD. Julian Rachlin az idén olyan neveket invitált a kastélyba, mint Martha Argerich, Bryn Terfel, Yefim Bronfman, Samara Joy és Gautier Capuçon.
Ki tud ennek a csábításnak ellenállni? Ünnepeljenek velünk, a classic. Esterházy és a Herbstgold Fesztivál minden koncertjére, míg a KEYS TO HEAVEN egyes előadásaira december 24-ig a Xmas24 kód megadásával 15%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet!
https://esterhazy.at/hu