Ötödik szemeszter a könnyűzenéről
2024. február 08. / K. B.

Rendhagyó előadással indul a Beatorszak Szabadegyetem 5. szemesztere 2024. február 7-én. A hat előadásból álló sorozatot a ritkán látható Az első magyar popfesztivál című dokumentumfilm vetítése és az 1973-as fesztiválról szóló beszélgetés nyitja.

Hat különleges könnyűzenetörténeti előadás szerepel az NKA Hang­fog­­laló Program támogatásával megvalósuló Beatkorszak Szabad­e­gyetem 2024 tavaszi szemeszterének programjában. A rendhagyó filmvetítés mellett ebben a félévben sem csak a rendszerváltás előtti Magyarország könnyűzenei múltja kerül terítékre a Lumen Kávézóban (Budapest VIII., Horánszky u. 5.) kéthetente sorra kerülő előadásokon, hiszen ismét lesz határon túli – erdélyi – téma, sőt a hatvanas évek lengyel beatszíntereiről is hallhat a közönség. A Beatkorszak Projekt által szervezett, alkalmanként egy-másfélórás programok előadóit a rendezők igyekeztek úgy felkérni, hogy új nevek is kerüljenek a soro­zat kínálatába.
A Beatkorszak Szabadegyetem 5. szemeszterét február 7-én, szer­dán, 18.00 órakor rendhagyó program nyitja, hiszen levetítik az egyéb­ként ritkán látható, az 1973-as Diósgyőri Popfesztiválról egyedüliként forgatott Az első magyar popfesztivál című dokumentumfilmet. A korabeli sajtó által inkább elhallgatott eseményről a Miskolci Műszaki Egyetem Filmklubjának tagjai forgattak egyedülálló kisfilmet, amivel 1975-ben, az amatőr filmesek seregszemléjén Különdíjat is nyertek. A film után Rózsa Péterrel, az egyik alkotóval és Kurucz Attilával, a Diósgyőri Pop­fesztivál miskolci főszervezőjével Bajnai Zsolt, a Beatkorszak Projekt vezetője beszélget az 1973-as eseményekről.
Részben 1973-at idézi majd a február 21-ei előadás is, ahol Vass Norbert, a beatkorszak.blog szerkesztője Popfesztiválok és képzetek címmel az irodalom, a színház és a könnyűzene kapcsolatáról beszél majd. Az első márciusi előadás (6-án) Generációk zenéi – zenék generációi címmel az ifjúsági szubkultúrák államszocializmusban betöltött szerepéről szól Valuch Tibor egyetemi tanár jóvoltából. Március 20-án a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, Fodor János a hetvenes évek végi, nyolcvanas évek elejei romániai magyar könnyűzenei életről ad körképet. Részben ugyancsak a határokon túlra tekint Kovács László lemezkiadói szerkesztő, aki friss kutatásáról, a ’60-as évek lengyel és magyar beat­szín­tereinek az összehasonlításáról tart előadást április 10-én. A Beatkorszak Szabadegyetem 5. sze­mesz­terét forrásértékű előadás zárja április 24-én, amikor Kövér Péter, a Budapest Sportcsarnok egykori rendezvényszervezője szemtanúként idézi fel a BS 1982-1999 közötti koncertjeit, illetve azok és az intézmény jelentőségét, a magyar könnyűzenére gyakorolt hatását.
A Beatkorszak Szabadegyetem előadásaira ebben a szemeszterben is 900 forintért válthatók jegyek a TIXA rendszerén keresztül, illetve a helyszínen. A belépők továbbra is levásárolhatók a helyszínen kínált Beatkorszak könyvekből. A sorozatot a Beatkorszak Projekt ezúttal is rögzíti, és a nyár folyamán elér­he­tővé teszi a Hangőr Egyesület YouTube-csatornáján.