A zongora esszenciája – Egyedi stílusok, különleges zongorakoncertek a Cziffra Fesztiválon
2024. március 11. /

Egyedi stílusú zongoraestekkel várja közönségét a Cziffra Fesztivál februárban Budapest több helyszínén. A fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész olyan kiváló kollégáit hívta meg a programsorozatra, mint az élénk színpadi jelenlétéről ismert,
orosz-amerikai származású Olga Kern, Farkas Gábor Liszt-díjas zon­goraművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és az ifjú, Liszt-verseny győztes Kevin Chen, de viszontláthatjuk a Cziffra Fesztivál egyik Kreatív Művész-díjasát, Ifj. Balázs Elemért és Sandro De Palma olasz zongoraművészt is.

Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zon­goraverseny győz­tese a Mit rejt a Cziffra-dosszié? című kiállítás megnyitóját követően lép színpadra szólóestjével az Eötvös10 színpadán február 14-én.

A mindössze tizennyolc éves kanadai művész, Kevin Chen üstökösként ragyog a fiatal komolyzenei tehetségek között, szülővárosában csak úgy emlegetik, hogy a „calgaryi zongoracsoda”. Chen neve hazánkban is ismert: a 2021-ben megrendezett budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese, aki a Cziffra György-emlékévvel közösen rendezett versenyen a legjobb Cziffra-átirat előadásért járó különdíjat is megkapta. Zeneakadémiai koncertjén február 17-én színes programjával újra lenyűgözni készül a magyar közönséget.

Olga Kern, a világ legrangosabb hangversenytermeinek állandó és ünnepelt művésze visszatérő vendég hazánkban, hiszen több rangos zenekar hívja meg előszeretettel szólistaként. A Cziffra Fesztiválon február 19-én lép a Zeneakadémia Nagytermének színpadára, koncertje egyfajta különleges zenetörténeti utazásnak is tekinthető, mivel az est első felében Beethoven ¬Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el. A szünet utáni részt az orosz muzsikának szenteli, benne Rachmaninov Corelli-variációival, akit közvetlen kapcsolat is fűzött Kern családjához.

[kep3]
Rendhagyó esten találkozhatunk Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel, aki ebben az évben ünnepli 50. születésnapját. A művész ezúttal nemcsak zongorajátékával varázsolja el a közönséget, hanem betekintést enged a kulisszák mögé is művésztársaival, beszélgetőpartnereivel, Lackfi János József Attila-díjas költővel és Bősze Ádám zenetörténésszel február 20-án a MOMkultban.

Sandro de Palma olasz zongoraművész másodszor tér vissza Budapestre a fesztivál kérésére. Február 22-én Alexander Hülshoff gordonkaművésszel együtt lép fel a MOMkultban, műsorában a kamaramuzsika gyöngyszemeiből válogatva.
A Cziffra Fesztivál mindig kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra – nemcsak díjakkal, mesterkurzusokkal, de koncertlehetőségekkel is segíti a fiatalok kibontakozását. A két tavalyi Kreatív Művész-díjas alkotó, Ifj. Balázs Elemér (zongora) és Oláh Krisztián (zongora) ezúttal együtt lépnek színpadra a FSZEK Zenei Gyűjtemény Ötpacsirta Szalonjában február 21-én.

Természetesen a fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész is színpadra lép, mégpedig egy gigászi vállalással: a Concerto Budapesttel közös két koncerten Sergey Rachmaninov szü­le­tésének 150. évfordulója alkalmából a szerző összes zongoraversenyét tűzte műsorra. A nemzetközileg is nagy érdeklődést kiváltó vállalás a zongoristák Mount Everestjének is felfogható, a Cziffra Fesztivál nyitó- és záróeseményeként hangzik el a Zeneakadémián február 10-én és 25-én Keller András vezényletével.


Jegyek és részletek elérhetőek a Cziffra Fesztivál hivatalos oldalán (cziffrafesztival.hu).
A fesztivál támogatója a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., kiemelt szponzor: MVM.