Tizenkét perc a Diósgyőri Popfesztiválról
2024. március 11. / K. B.

A Miskolci Műszaki Egyetem Filmklubjának négy tagja 1973. június 10-én jegyet váltott a Diósgyőri Popfesztiválra, és három kamerával mintegy 70 percnyi nyersanyagot forgatott, amiből 51 évvel később a megmaradt 12 percet mutatták be a Beatkorszak Szabadegyetemen.
Rózsa Péter, az egykori filmklub tagja és Kurucz Attila, a Diósgyőri Popfesztivál titkára, helyi főszervezője több mint fél évszázad után találkoztak ismét a Beatkorszak Szabadegyetem beszélgetésén, a Lumen kávézóban. Apropóját az a 12 perces kisfilm adta, amit Rózsa Péter és hallgatótársai a DVTK stadionban forgattak az első hazai könnyűzenei fesztiválon. A film vetítése utáni beszélgetésen többek között kiderült: 1973. június 10-én Kurucz Attila is csak úgy szerzett tudomást az egyetemisták forgatásáról, hogy a helyszínen vele is készítettek egy rövid interjút.
Rózsa Péter a beszélgetésen elmesélte, hogy a Miskolci Műszaki Egyetemnek jól felszerelt filmklubja volt a hetvenes évek elején, ahol korábban is készítettek kisfilmeket. A klub három kamerájával és két Unitra magnójával mentek ki a diósgyőri stadionba, ahol aztán szét­vál­va közel hetvenpercnyi anyagot rögzítettek. Két kamerának az volt a feladata, hogy életképeket, etűdöket örökítsen meg, míg a harmadikkal igyekeztek interjúkat készíteni a közönség körében. A ma már a Klubrádió főszerkesztő-helyetteseként dolgozó egykori filmes elmondta, a zenészekről azért készült kevés anyag, mert a közönséghez hasonlóan ők sem mehettek le a focipályára, a színpad közelébe. A hetvenpercnyi nyersanyagból még azon a nyáron összevágtak egy nagyjából húsz­per­ces filmet Első magyar popfesztivál címmel, amivel aztán különdíjat nyertek a budapesti amatőr­film­fesztiválon. Később azonban elfelejtődött a film, aminek egyetlen kópiáját Rózsa Péter őrizte, és aminek nemcsak a hangja, de képkockáinak nagyjából a harmada is menthetetlenül megsérült az elmúlt fél évszá­zad alatt. A megmaradt képkockák így is forrásértékűek, hiszen megőrizték például a stadion mellett felsorakozott rendőrségi dzsipeket, a helyszínen sétáló kutyás rendőrt, a pályára berohanók kergetését és kivezetését, sőt Bródy János kantáros nadrágját is, amit állítása szerint akkori barátnőjétől kért kölcsön.
Kurucz Attila a Beatkorszak Szabadegyetemen megismételte, amiről már többször beszélt: a korabeli saj­tó sem előtte, sem utána nem foglalkozott a Diósgyőri Popfesztivállal.
A fesztivál előzetes hírét a Tolcsvay Béla által felkért zenekarok vitték az országban, utólag pedig néhány rövid híren, illetve a fellépők Magyar Ifjúságban megjelent közös fotóján kívül semmi nem jelent meg az eseményről. Ezért is van nagy jelentősége az egyetemisták által forgatott filmnek, illetve lenne érdekes megtalálni azt a filmet, amit valaki a színpad mögötti tribünön forgatott. Rózsa Péter a Beatkorszak Szabadegyetem beszélgetésén hívta fel erre a figyelmet, hiszen a kamerás alakot ők is megörökítették, és a megmaradt 12 perces filmjükben is látható.