Múlt és jelen – Grigorij Szokolov zongoraestje
2024. március 11. /

A Müpában ad szólóestet 2024. március 13-án Grigorij Szokolov, a világhírű orosz zon­go­ra­művész. Amikor 2003-ban először lépett fel Magyarországon A Zongora sorozatban, Jakobi László meghívására, a zeneszeretők Richter utódját látták a világszerte ünnepelt művészben. Azóta
évről évre Budapest vendége, fellépései a hazai és nemzetközi zenei élet ünnepnapjai közé tartoznak.

Az eltelt 20 év alatt valóságos rajongótábora alakult ki, így koncertjeit teljes telt ház mellett tartják meg a Müpában, a legnagyobb magyar hangversenyteremben is. Bár Szokolov koncertjein még a színpadon is szokatlanul nagy számban ülnek a nézők, sokan így is gyakran le­ma­radnak az élményről.
„Olyan ő, mint az a tibeti szerzetes, aki kiszállt a testéből, és han­gok­ká változott. Fizikai mivolta csupán eszköz a hangok megszó­lal­tatásához...” – írta róla Kling József a 2014-es koncertjéről írt kritikájá- ban. A zongoraművész a műsorát általában egy hónappal a koncertje előtt adja meg, de addigra szinte valamennyi jegy elkel a zongora­est­jeire. Idei hangversenyét J. S. Bach, Chopin és Schumann művé­sze­tének szenteli. A koncert első felében Bach négy duettjét és a c-moll partitát, a szünet után pedig Chopin mazurkáit és Schumann Erdő­je­le­netek című művét hallgathatják meg. Grigorij Szokolov zongorajátéka közben megáll az idő a hangver­seny­ter­mekben: előadása, a művek hamisíthatatlan, letisztult interpretációja, billentésének kristályos-tökéletes technikája új dimenziókat nyit a hallgatók számára. Csoda ez, melyről a magyar közönség minden évben megbizonyosodhat.

MVM Koncertek – A Zongora – Grigorij Szokolov szólóestje – rendező: JakobiKoncert Kft.
Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, az interneten a www.azongora.hu honlapon, ahol további információk olvashatók a sorozat koncertjeiről.

Müpa
03. 13.