Változatos kulturális programok a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban
2024. május 06. /

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély és parkja minden évben számos kulturális programmal várja a kultúra szerelmeseit, amelyekről Fekete Ágnessel, a Károlyi Kastély kulturális menedzserével beszélgettünk.
A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Magyarország kiemelten védett mű­em­lé­ke. Miért különleges és miben más, mint a többi főúri rezidencia?
F. Á.: A Károlyi grófi család vidéki rezidenciája a kulturális progra­mok­ra vágyó vendégeink kedvelt célpontja. A kiemelten védett műemlék falai között működő Európai Kulturális Találkozó Központ programjai európai irányultságúak: a különböző európai országokból érkező vendégek meghívásával célja a külföldiek és a magyarok találkozása a művészet és a tudomány keretei között.

Milyen programokra számíthatnak idén az érdeklődők a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban?
F. Á.: A 2024-es kulturális évad változatos programokat kínál, köztük kiemelkedik a MERITA program keretében megrendezésre kerülő ko­moly­zenei eseményünk: a Kreatív Európa – Európai Platformok 2021 győzteseként és az Európai Unió társfinanszírozásával a MERITA a Le Dimore del Quartetto (Milánó, Olaszország) projektje, amelyet 11 európai ország 16 kulturális intézménnyel közösen működtet. A programnak köszönhetően a belga Desquin Quartet a kastélyban töltött, egyhetes művészeti rezidenciáját április 12-én a vonósnégyes koncertje zárta. Különleges élményt nyújt az évről évre nagy sikert arató Zenélő kastélypark is, amelynek során az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek szabadtéri muzsikája egészíti ki a májusi madárdalt a park legszebb pontjain.

Milyen programokat szerveznek a gyerekeknek?
F. Á.: Múzeumpedagógiai kínálatunk óvodástól a középiskolás korosztályig minden életkor számára változatos foglalkozásokat biztosít: a kastély állandó kiállításaihoz kapcsolódó programok mellett a Károlyi család történetéhez kapcsolódó, drámapedagógiai, földrajzi, zenei foglalkozások teszik élményszerűvé a kastély és a Látogatóközpont felfedezését. Kertészeti fesztiválunk, az Európai Dísznövény és Kertmű­vészeti Napok is számos gyermekprogramot kínál: a standokon különféle gyermekprogramok közül választhatunk a keramikus foglalkozástól a szalmafonásig.

Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok idén milyen programokkal várja a látogatókat?
F. Á.: Az idei fesztivál jubileumi: immár 20. alkalommal kerül megrendezésre a mintegy 100 standot magába foglaló rendezvény, amelynek keretében a kiállítás és vásár mellett szakmai konferencia is helyet kap. A rendezvény díszvendége az Európai Unió soros elnökségét betöltő Belgium és Magyarország mellett Franciaország lesz. A konferencia fókuszpontjába minden évben egy-egy, szakmai szempontból fontos, illetve aktuális téma kerül, amely ezúttal a füves és sziklakertek, valamint az arborétumok. Az idei év különleges programja az esti „Velencei varázs a tónál”, amely hangulatos fényeivel nyújt különleges élményt.

Az idei évadban milyen komolyzenei eseményeket fogad be a Károlyi Kastély?
F. Á.: Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok nemcsak a kertművészet ünnepe: a fesztivál mindhárom napján az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjei örvendeztetik meg a látogatókat. Az Echo Nyári Kamarazeni Akadémia július 14. és 21. között kerül megrendezésre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékvezetője, Fülei Balázs zongoraművész szervezésében. Az általa vezetett zongora mesterkurzus mellett idén is Kováts Péter és Varga István tart hegedű-, illetve cselló mesterkurzust. Szeptember végén ismét a vonósnégyes irodalom remekművei csendülnek fel: 27. és 29. között a „Quartettissimo” Európai Vonósnégyes Fesztivál ismét várja a műfaj kedvelőit, akik az esti koncertek mellett zeneiskolások bemutatóját is élvezhetik. Zenei évadunkat november 16-án a hagyo­mányos Szent Erzsébet-napi gyertyafényes hangverseny zárja, amely idén is a Friss termés elnevezésű, magyar iparművészek részvételével megrendezésre kerülő szalonbemutató és vásár keretében látogatható. Az iparművészeti esemény november 15-től 17-ig tekinthető meg a kastély szalonjaiban.

A kulturális programok mellett milyen tudományos események kerülnek megrendezésre a kastélyban?
F. Á.: Március 22-23-án került megrendezésre a Biztonság- és védelempolitikák: Európa egy átalakulás középpontjában? című konferenciánk, amelynek során e kérdés kapcsán különböző nemzeti felfogások kerültek bemutatásra – nem elhanyagolva a történelmi megközelítéseket. Őszi műemlékvédelmi konferenciánk ismét aktuális szakmai kérdéseket boncolgat, amelyek a műemlékhelyreállítás területén fontos helyet töltenek be: október 11-12-én a szakma képviselői mutatják be a frissen felújított, ismert műemlékeket határon innen és túl.