30. Mohácsi Sokac Babfőző Fesztivál Augusztus 3.
2024. augusztus 04. /

Három évtizede a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai augusztus első hétvégéjére szervezték meg a mohácsi népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő Babfőző Fesztivált, amely a Mohácson élő horvát nemzetiség, a sokacok jellegzetes ételén alapszik. A gasztronómiai

különlegesség tűzálló agyagedényben, szabad tűzön készített spe­ciá­lis babétel. Valamikor a földműveléssel foglalkozó etnikum mindennapi étele volt a mezőgazdasági munkák idején a barázda végén elhe­lye­zett, égő fával körülrakott cserépedényben főtt étel. Napjainkban már igen gazdagon, sok hússal, füstölt ínyencségekkel készül a finom sokac bableves.
A fesztivál rendezője a Mohácsi Sokacok Olvasóköre, ideje: augusz­tus első szombat délutánja, helyszíne: a Táncsics Mihály utca. Általában közel 100 edényben fő az étel, az utca szinte teljes hosszában meg­te­rített asztalokkal van berendezve.
A rendezvény nem verseny, a kitűnő ételeket rokoni, baráti asztal­tár­saságok fogyasztják el. A fesztivál ideje alatt a jellegzetes horvát-sokac muzsika szól, este a rendezvény sokac-bállal zárul.

A rendezvény nyilvános és díjtalan, a főzésre nevezési díjat kell fizetni és előre jelentkezni a 20/262-0992-es telefonszámon.
Program: 14.00 – Tűzgyújtás / 16.00 – Ünnepi megnyitó / 18.00 – Vacsora / 20.00 – Bál

www.mohacsisokackor.hu