Díjnyertes filmekkel érkezik a Szlovén Filmnapok
2024. október 04. /

Október 17. és 19. között rendezik meg az immár nyolcadik Szlovén Filmnapokat a budapesti Toldi moziban. A Szlovén Filmközpont, a Budapest Film Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együttműködésében megvalósuló programban három kortárs szlovén alkotást láthat a közönség.

Sonja Prosenc Megváltás kezdőknek (Odrešitev za začetnike) című, humorral teli filmjében a látszólag tökéletes szlovén családhoz betoppan a fiatal és idegen Julien, aki jelenlétével megbontja a család törékeny egyensúlyát, és a gondosan őrzött külsőségeken repedések keletkeznek… A film világpremierje a Jane Rosenthal és Robert De Niro által alapított Tribeca Filmfesztiválon volt New Yorkban, Szara­jevóban pedig CICAE-díjjal méltatták.

Janez Burger társadalmi drámával kevert thrillere, a Megfigyelés (Opazovanje) három díjat – a legjobb női főszereplő, a legjobb látványtervezés/díszlet és a legjobb hang – nyert a szlovén Vesna Filmfesztiválon, és a tallinni Black Nights Filmfesztiválon is nagy sikerrel vetítették. Egy fiatal mentősnő minél inkább próbálja kideríteni, hogy miért kap rejtélyes felvételeket egy brutális bűncselekményről, amelyet élőben látott a Facebookon, annál világosabbá válik számára, hogy ő maga is érintett volt benne. A film a 20. CineFest Miskolci Nem­zetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt.
Végül A test (Telo) című alkotásban Petra Seliškar rendező két évtizeden át kísérte figyelemmel közeli barátnője, Urška küzdelmét egy ritka autoimmun betegséggel. Urška, aki modellként dolgozott valamikor, jelenleg pedig hivatásos zongorista, nem mindennapi kihívásokkal néz szembe, eközben azonban nem csorbul megtörhetetlen lelkiereje. A film belemerül az emberi test rejtelmeibe, és felfedi a művészet és a barátság erejét.