Ősszel is Badacsony!
2024. október 04. /

Az ezerarcú borvidék ősszel mutatja meg csak igazán sokszínűségét: legyen szó gyalogtúráról, vezetett bortúráról vagy őszi borvacsoráról, Badacsonyban garantáltan élményben lesz részünk!
Az őszi szezonban szombatonként vezetett bortúrákon vehetünk részt, ahol a badacsonyi pincészeteken túl most már csobánci, illetve Tóti-hegyi borászok kiváló tételeit is megismerhetjük „borközelből”. Pincéről pincére járva, a borkóstolás és túrázás egyvelege biztosítja a felejt­hetetlen élményt, miközben családi pincészetek finomabbnál finomabb borait kóstolhatjuk meg, lenyűgöző őszi látvány kíséretében. A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemu­tatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Utunkon szakképzett túravezető is kísér, aki gondos­kodik arról, hogy aki tudásra vágyik, az se maradjon szomjas!

Az ősz kiváló alkalmat nyújt arra is, hogy túrabakancsot ragadjunk, és a sárguló falevelek között kalandozzunk szebbnél szebb túraútvo­nalakon. Számos vezetett túra vár ránk az év hátralévő részében is, ahol túravezetővel járhatjuk be a borvidék legizgalmasabb túraútjait: a Szent György-hegy bazaltorgonáitól a Gulács lankáin keresztül kalauzolunk el mesébe illő szépségű tájakon, de természetesen a kínálatból nem maradhat ki a Balaton Vára, Szigliget és a Badacsony-hegy legszebb kilátópontjai sem. Az ősz egyik kedvelt badacsonyi vendége, a hajnalmadár is visszaköltözik az egykori bányák erdeibe, így két alkalom­mal akár még a madármegfigyelést is kipróbálhatjuk.

A borvidéki tájat nemcsak az erdei túraútvonalakról csodálhatjuk meg, de számos attrakció várja vendégeit az őszi szezonban is. A Szigligeti Vár egész évben látogatható, de ha igazi őszi körpanorámát szeretnénk látni, akkor csak most érdemes igazán felfedezni a Balaton Várát! A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat is őszi színekbe öltözik ilyenkor, ahol hangulatos cédrusokkal szegélyezett sétányokon ismerhetjük meg az arborétum gyönyörű kertjét és történetét. Az arborétum programkínálatában vezetett kerti séták, fényfestéses esti séták és kültéri szabadulószoba is várja az érdeklődőket. Az ínyencek pedig az arborétum éttermének őszi kínálatából is szemezgethetnek, ami mellé egy kiváló Folly bor mindig jó választás! A Balaton édenkertjét Badacsonyból pedig akár iránytaxival is meglátogathatjuk!

Természetesen a gasztronómia szerelmesei sem maradnak programok nélkül az őszi időszakban sem! 2024. október 4-6. között az ábrahámhegyi Murci Fesztiválon, 2024. október 12-13. között pedig a badacsonyi FügeFeszten kóstolhatunk őszies ízeket. A Gasztrohegy 7. évada tematikus hétvégékkel és jobbnál jobb falatokkal várja az érdeklődőket októbertől késő tavaszig több borvidéki vendéglátóhelyen és borászatban. A már hagyománynak számító szigligeti Süllőfesztivál 2024. október 19. és 20. között zenés programokkal, különleges halételekkel és hamisítatlan őszi balatoni hangulattal készül. A november pedig nem maradhat libalakomák és Márton-napi újborkóstolás nélkül, illetve novembertől szombatonként a közkedvelt Borbarangolás borvacsorák is visszatérnek végre a borvi­dékre.

A Bortriatlon rendezvénysorozat záró hétvégéjét is jó szívvel ajánljuk a borok kedvelőinek, ahol ezúttal a népszerű olaszrizlingé a főszerep 2024. október 25. és 27. között. A program során 9 borvidéki borászat kínálatát ismerhetjük meg, a helyszínek egyenként is bejárhatóak, azon­ban a bérletet vásárlóknak a szombati napon ingyenes transz­ferjárat is jár, amivel az összes pincészet könnyedén meglátogatható.

További tippekkel és kedvezményes szállásajánlatokkal a Tourinform Badacsony munkatársai készséggel állnak rendelkezésre, vagy pedig őszi gyűjtőajánlataink elérhetőek Badacsony turisztikai weboldalán, a www.badacsony.com oldalon is! n Találkozzunk ősszel is Badacsonyban!