Grammy-díjas világsztár HAVASI koncertjén
2014. október 05. /

December 6-án a HAVASI Symphonic Aréna Show vendége lesz Budapesten Lebo M., az „Oroszlánkirály hangja”. A művész ritkán lép fel élőben, így minden egyes színpadi szereplése igazi különlegességnek számít világszerte.
Idén 20 éves Az oroszlánkirály, minden idők egyik legsikeresebb rajz­film­je. A legtöbben úgy ismerik Önt, mint „az Oroszlánkirály hangját”. Mit jelent Önnek ez az elbűvölő történet?
Lebo M.: Több szempontból is a saját személyes utamat tükrözi. Aho­gyan a rajzfilmben Szimba elindul a hosszú útra, úgy kény­sze­rül­tem én is távozni Afrikából az apartheid idején. Később azonban vissza­tér­het­tem a száműzetésből, és boldogsággal tölt el, hogy azóta a mű­vé­sze­te­men keresztül sokat tehetek Dél-Afrikáért.

December 6-án a HAVASI Symphonic Aréna Show vendége lesz Budapesten. Az egyik dal, amit élőben elő fog adni, a Circle of Life (Az élet körforgása), a rajzfilm főcímdala. Hogyan gyökerezik ez a mély üzenet az afrikai kultúrában?
Lebo M.: Az általam írt dalszöveg és a Circle of Life hang­sze­re­lése leginkább a zulu és xhosa ha­gyo­má­nyok­ra épül. A zeneszerzés során természetesen inspirált a dél-afrikai származásom, ugyanakkor a végeredmény sok tekintetben nemzetközi is lett. Büszke vagyok rá, hogy a dal ilyen hatalmas siker lett az egész világon, és hiszem, hogy ennek köszönhetően a nagyközönség közelebb került az afrikai kul­tú­rához.

Hans Zimmer, Az Oroszlánkirály egyik zeneszerzője azt nyilatkozta, hogy számára Ön „maga a film”, ezért a kérésére egész csapatokat küldtek Afrikába, hogy felkutassák Önt. Mi volt pontosan a szerepe a lenyűgöző produkció megvalósításában?
Lebo M.: Elton John, Tim Rice és Hans Zimmer mellett én vagyok a negyedik zeneszerző. Nagyon sokat kísérleteztem, hogy megtaláljam azt a hangot, ami meghatározza az egész rajzfilm hangulatát. Így készült el a főcímdal, ami a producereknek annyira megtetszett, hogy utólag a nyitó képsorok kísérőzenéjéül választották; így tulajdonképpen az én hangommal kezdődik a rajzfilm.

Az Oroszlánkirály a legsikeresebb Broadway-musical és minden idők legnépszerűbb Disney-színházi produkciója is lett. Hogyan változatta meg a magánéletét ez az elsöprő siker?
Lebo M.: Az Oroszlánkirály mint rajzfilm és musical is egyértelműen pozitív hatást gyakorolt az életutamra, ugyanakkor mindig foglalkoztattak más érdekes produkciók iránt is.

Ritkán lép fel élőben, így minden egyes színpadi szereplése igazi különlegességnek számít világszerte. Miért döntött úgy, hogy elfogadja Havasi Balázs meghívását?
Lebo M.: Úgy éreztem, hogy a Havasi-show művészeti koncepciójának alapja az egész világ kultúrájának őszinte befogadása, a művészeti megvalósítás tekintetében az elképzelhető legmagasabb mérce szem előtt tartásával. Miután megnéztem a korábbi koncertekről készült videókat, egyszerűen beleszerettem az egész koncepcióba, és szerettem volna a részesévé válni. Tulajdonképpen a magyar produkcióban a saját álmaimat látom megtestesülni, hiszen én is mindig arra törekedtem, hogy tömegeket inspiráljak a saját zeném által, miközben kulturális értékeket is közvetíthetek.

A családbarát délutáni előadáson is láthatjuk majd Budapesten december 6-án. Fontosnak tartja, hogy a gyermekek megtapasztalják a klasszikus hangszerek és a szimfonikus zene erejét?
Lebo M.: Azt gondolom, hogy a gyermekek a legőszintébb és a legkritikusabb közönség is egyben. Hiszem, hogy a gyermekeknek mielőbb találkozniuk kell olyan nagyszabású, minőségi előadásokkal, mint a HAVASI Symphonic, hiszen ez segíti őket abban, hogy később ők maguk is nagyot álmodhassanak.

Igazán különleges év ez, hiszen 50 éves lett az idén, míg Az Oroszlánkirály alkotói a film 20. évfordulóját ünneplik. Mik a tervei, hogyan fog ünnepelni?
Lebo M.: Az 50. születésnapomat, amit már el is kezdtünk ünnepelni, több szempontból is szimbolikus fordulópontnak tekintem. A King and Us című előadásom világ körüli útját júliusban jelentettük be Durbanban. A budapesti koncertet az 50. életévem fénypontjának tekintem, ahogyan Az Oroszlánkirály 20. évfordulóját is. Éppen 20 éve, hogy Dél-Afrika felszabadult az apartheid nyomása alól, így igazán áldottnak érzem magam.

Járt már korábban Budapesten?
Lebo M.: Még nem, így aztán még inkább várom az élményt. Szeretnék az év végén egy egész hetet Budapesten tölteni a koncert után, hogy minél jobban megismerhessem a várost, amiről már annyi szépet hallottam.