Egy szoknya, egy nadrág
2014. december 05. / Szalóky Bálint

A Nagy Karácsonyi Magyar Filmsikernek ígérkező Swingben (bemutató: december 4.) Kulka János női jelmezbe bújik, hogy tánctanárként Ónodi Eszter, Csákányi Eszter és Törőcsik Franciska hakni hármasából vállalható turnézenekart faragjon. A premier alkalmából összeszedtük a filmtörténet leghíresebb átváltozóit – országhatárainkon innen és túl.

A síró játék (The Crying Game)
Mi ez a film? Neil Jordan máig egyik legismertebb filmje, egyben az amerikai forgalmazást magukra vállaló producerguruk, a Weinsten testvérek belépője Hollywood élmezőnyébe. Kezdetben az IRA egyik önkéntes katonája, Fergus (Stephen Rea) és az általa elrabolt brit katona, Jody (Forest Whitaker) közötti feszült helyzetet ismerjük meg, majd utóbbi – merőben váratlan – kiiktatásával a film stílust vált.
Fergus felkeresi Jody szerelmét, hogy aztán első látásra be­le­sze­res­sen az énekesnő Dilbe (Jaye Davidson), aki férfias meglepetéseket tartogat számára.
Ki ez a nő? A teljes egészében nőként élő Dil nappal fodrászként dol­go­zik, éjjel pedig egy tematikus bárban adja elő a címadó számot (Boy George hangján).
Mennyire hiteles az átalakulás? Tökéletes! Feltéve, ha nem szin­kro­ni­zál­tan nézzük a filmet, a magyarítás ugyanis idő előtt elárulja a meglepetést.

Ed Wood
Mi ez a film? A Tim Burton – Johnny Depp páros legsikerültebb együttműködésében egy letűnt kor elfeledett filmesének állítanak emléket – aki a huszadrangú, filléres sci-fik, horrorok és westernek lelkes sorozatgyártása mellett szeretett női ruhákba bújni. Az ’50-es években ezzel még jócskán borzolta a kedélyeket.
Ki ez a nő? Trash-film rendező, aki többek között Lugosi Bélának adott lehetőséget élete alkonyán, hogy ismét sztárnak érezze magát. Sajnos közös filmjeiket (és Wood teljes életművét) csak jóval haláluk után kezdte értékelni az utókor, így Wood depressziótól és alkoholizmustól sújtva halt meg 54 évesen.
Mennyire hiteles az átalakulás? A minden tekintetben polgárpukkasztó Wood imádta a női ruhákat, azonban a szoknya nem tévesztett meg senkit – ahogy e stílusos életrajzi filmben Johnny Depp is Johnny Depp marad.

A fiúk nem sírnak (Boys Don’t Cry)
Mi ez a film? Megtörtént eseményen alapuló független film, összeállításunk legkomorabb darabja és egyben kakukktojása. Ezúttal egy nő dönt úgy, hogy férfiként éli életét, amivel környezetében mindenkit sikerült átejtenie. A nebraskai kisváros white trash közössége azonban nem tűri az efféle „átverést”.
Ki ez a férfi? Brandon Teena, a 21 évesen megerőszakolt és agyonlőtt lány az előítéletek és a szűklátókörűség szimbólumává vált.
Mennyire hiteles az átalakulás? Aligha lehetne tökéletesebb: az akkor még teljesen ismeretlen Hilary Swanket a szerep sztárrá tette, és rögtön Oscar-díjat hozott neki. Nem is rossz egy olyan lánytól, aki korábban a Buffy, a vámpírok rémében és Az új karate kölyökben szerepelt.

Hibátlanok (Flawless)
Mi ez a film? Joel Schumacher egyik kevésbé sikerült munkájában a stroke-ot kapott ultrakonzervatív zsaru (Robert De Niro) rehabilitációja keretében a szomszéd transzvesztitától (Philip Seymour Hoffman) vesz énekórákat.
Ki ez a nő? Az énektanár megjelenésében és attitűdjében minden sztereotípiát felvonultat, amit egy kívülálló a transzvesztiták világáról gondolhat. Aztán persze árnyalódik a kép, ahogy idővel a vaskalapos rendőr szíve is meglágyul.
Mennyire hiteles az átalakulás? A nemrégiben elhunyt Philip Seymour Hoffman generációja egyik legnagyobb színésze volt, aki még az ilyen rossz filmekben is nagyot alakít.
Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)
Mi ez a film? A tavalyi Oscar-szezon egyik favoritja egy Ron nevű, AIDS-es férfiről (Matthew McConaughey), aki Mexikóból csempész be kísérleti gyógyszereket saját és sorstársai számára.
Ki ez a nő? Ron üzleti partnere lesz a transzvesztita Rayon (Jared Leto), és együtt irányítják a jól menő vállalkozást – egészen addig, míg az adóhatóság fel nem figyel a szokatlan üzleti modellre.
Mennyire hiteles az átalakulás? Leto egészen remek a szerepben, amelyért partneréhez hasonlóan Oscar-díj járt. Nem rossz ez olyasvalakitől, aki a színészkedést a 30 Seconds to Mars frontembereként már réges-rég inkább a jövedelmezőbb popszakmára cserélte.


Inkognitóban:

Van, aki forrón szereti
Mi ez a film? Billy Wilder időtlen komédiája 1959-ből, többek között a karrierje csúcsán lévő Marilyn Monroe főszereplésével.
Kik ezek a nők? Monroe nem vált nemet, ellenben partnerei, Jack Lemmon és Tony Curtis igen. A két zenész egy maffiaügylet szemtanúja lesz, így kényszerűségből olyan zenekarban bújnak el, aminek csak női tagjai vannak.
Mennyire hiteles az átalakulás? A két férfi simán átveri a gengsztereket, sőt, még egy férfihódolótól is menekülniük kell.


Egy szoknya, egy nadrág
Mi ez a film? 1943-as hazai vígjáték, egyben a kor sztárja, Latabár Kálmán ma legismertebb szerepe. 2005-ben szégyenteljes újrafeldolgozása készült, mely nagyjából úgy aránylik az eredetihez, mint amekkora a szakadék a Van, aki forrón szereti és a Gagyi mami között.
Ki ez a nő? Az eredetiben a színészt alakító Latabár Kálmán öltözik nőnek, hogy megleckéztesse szíve választottja udvarlóját, az újragondolásban Rudolf Péter ölt kényszerűségből női gúnyát.
Mennyire hiteles az átalakulás? Kár lenne tagadni, hogy a Latabár-film bája bő hetven év távlatából némiképp megkopott, a jobb sorsra érdemes Rudolf Péternek viszont nem lehet mentsége.