Eszeveszett mesék
2014. december 29. / Gulya István

Elég valószínű, hogy Argentína 2015-ös Oscar-nevezettje „aranyszobortalan” marad, ám hogy eszementen szórakoztató, az biztos. A 39 éves Buenos Aires-i filmes, Damián Szifrón ilyen irányú esélyeit az is rontja, hogy egymástól független epizódokból álló szkeccsfilmet nemigen díjaz a
filmakadémia, ha mégis, a részek összefüggnek, egymásra épülnek, és kiadnak egy egészet (például Robert Altman Rövidre vágva című szilánkos drámája megért egy legjobb rendezői jelölést, Quentin Tarantino és Roger Avary pedig forgatókönyvírói szobrot kapott a Ponyvaregényért). Szifrónt kárpótolhatja, hogy az idei cannes-i mustrán komoly dicséretben részesült végletekbe hajló fekete humoráért.
Az Eszeveszett mesék hat története ugyanis a fekete humor kvintesszenciáját adja. A fokozott erőszakot, esetleges vulgaritást minden esetben egy (vagy több, láncokba fűzött) jól megírt és megkomponált poén oldja, magyarázza. Ha úgy tetszik: elhelyezi a világban. Ilyen például, hogy a bürokratizmusába elhülyülő állam által megtépázott és drasztikus tettre kényszerült apa végül a börtönben is tud szerető kislánya, felesége és rabtársai körében boldogan szülinapozni. A fél tucat történetben az alapállapot azonos, ez a kapocs: a végletekig eljutó feszültség, az (értelemszerűen erőszakba torkolló) düh. Így válnak a sztorik hősei szó szerint esze mentté, az eszüket vesztetté (a forgalmazó magyarítása találó). Közös bennünk továbbá, hogy a rövidfilmes keretek miatt mindegyik csattanóval végződik, fele részben (direkt) kiszámíthatóval, fele részben váratlannal.
[kep3]A spanyol filmguru-fivérek, Pedro és az öcs, Augustín Almodóvar joggal figyeltek fel Szifrón filmjére, és működtek közre producerként. A korábban (főleg bűnügyi) tévésorozatokat író és rendező (A nyomozó testvérpáros) „őrült argentin” jó arány- és stílusérzékkel dolgozik, ügyes kézzel vezeti színészeit (a leginkább ismerős az Aura vagy a Kínai, elvitelre című filmekben látott Ricardo Darín). Az Eszeveszett mesék azoknak okoz örömöt, akik kifejlett szatirikus érzékkel rendelkeznek, és nem osztják A törvény nevében Rust Cohle nyomozójának (Matthew McConaughey) megkeseredett szavait, miszerint az emberiség tehetne egy szívességet, és szépen kipusztulhatna, hanem kiröhögik a vak és értelmetlen dühük generálta hü­lye­sé­geiket.

Eszeveszett mesék (12)
(Relatos Salvajes)
Argentin-spanyol, szinkronizált film
Rendező: Damián Szifron
Főszereplők: Ricardo Darín, Leonardo Sbaraglia, Darío Grandinetti
122 perc
Forgalmazó: Mozinet
Bemutató: 12. 18.