Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából
2015. január 06. /

A holokauszt-emlékév keretében megrendezett néprajzi tárlat 72, kiállításon eddig soha nem szerepelt zsidó vonatkozású műtárgyat mutat be a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből. A leg­ré­geb­bi tárgy egy gyertyatartó 1815-ből, a legújabb pedig egy kipa,

amit 2007-ben furcsa módon valaki a múzeumban felejtett. A tárlat arra tesz kísérletet, hogy bemutassa ezt a kicsiny, ámde jelentős judaika gyűjteményt: a zsidó használati eszközöket, a zsidó mű­tárgy­ke­res­ke­dők, magángyűjtők révén a múzeumba került tárgyakat és a gazdag fotóanyagot. A bemutató emellett számtalan dokumentumot, fotót tartal­maz, érdekes néprajzi kuriózumokat is bemutat. Ilyen például a pápai betegsegélyező egylet adománykönyve 1929-ből, a Grünbaum Gyula által 1911-ben gyűjtött sopronkeresztúri halica cipő vagy egy, a gyűjtőt hivatalosan igazoló, 1910-es dokumentum arról, hogy ő bizony tényleg a múzeum számára gyűjt tárgyakat.
A kiállításban december 14-én 11 órától Sedlmayr Krisztina kurátor tart tárlatvezetést, elsősorban a szombatra, azaz a zsidóság heti ünnep- és pihenőnapjára, illetve az azt érintő szokásokra, szerepekre, rituális tárgyakra fókuszálva.

Néprajzi Múzeum
2015. 05. 31-ig