A bolygó neve: Halál – Rendezői változat
2015. január 13. / Szalóky Bálint

Az Alien-filmek a legkülönlegesebb stúdióprodukciók közé tartoznak: bár alapvetően a nagy költségvetésű sci-fi, horror és akció Hollywoodban nem sok teret ad az alkotók egyéni vízióinak, mégis mind a négy alkotás egy-egy markáns kézjeggyel bíró rendező egyéni, egymással összetéveszthetetlen alkotása lett.

Így történhetett, hogy Ridley Scott 1979-es sci-fi/horrorjának hét évvel későbbi folytatása gyanánt James Cameron szuperlátványos akciót faragott minden idők legerőteljesebb női főszereplő karakterével. A bolygó neve: Halál emlékezetes jelenetekkel teli, mindvégig feszült mestermű, mely bőven kiállta az idők próbáját és minden bizonnyal ugyanígy lesz ez újabb három évtized múlva.
Azonban Cameron – George Lucashoz hasonlóan – nem tudott beletörődni saját sikerébe, és filmjét évekkel később továbbcsiszolta. 1992-ben megszületett a nálunk korábban csak különféle házimozi formátumokban megjelent, de moziban most először látható rendezői változat, ami sajnos bő húszpercnyi pluszjeleneteivel inkább elvesz az eredetiből, mintsem hozzátenne ahhoz. A rendező előszeretettel pakolta tele a filmet felesleges mellékszálakkal, kikerekítve az egyes karakterek egyéni sorstragédiáit – érdekes kis adalékok ezek, biztosan bérelt helyük lenne az Alien-univerzumban játszódó képregényekben, videojátékokban és egyéb árukapcsolásokban, a film ritmusát azonban jelentősen lassítják. Szerencsére A bolygó neve: Halál még ebben a kissé „félrebillentett” formájában is kihagyhatatlan élmény mozivásznon.

A bolygó neve: Halál – Rendezői változat (18)
(Aliens – Director’s Cut)
Amerikai, feliratos film
Rendező: James Cameron
Főszereplők: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Lance Henriksen, Bill Paxton
154 perc
Forgalmazó: Pannónia Entertainment
Bemutató: 01. 15.