Androidő
2015. március 06. / Kovács Gellért

Március 5-én csoszog be a multiplexekbe a District 9 rendezőjének legújabb teremtménye: Chappie, a robot. Az előzetesek alapján Chappie nemcsak tanulékony, de szerethető is lesz, úgyhogy várjuk nagyon! Tiszteletére előszedtünk

a filmtörténet padlásáról néhány híres mozis elődöt, akik szintúgy emberi tulajdonságokkal meg persze fémvázzal lettek felruházva. Igaz, nem mindegyikük volt oda túlságosan értünk, emberekért.

Maria (Metropolis, 1927)
Pont olyan, mint…
...egy tanárnő Fritz Lang expresszionista remekművében. Némi ráhatás következményeként róla formázza gyönyörűséges robotját Rotwang, a tudós. S ez az alkotás bizony megváltásra született.
Pont annyira emberi, mint…
...amennyire az üzenet, amit hordoz és közvetít. És még simán utolérhet minket a Metropolis jövőképe – elvégre a történet 2026-ban játszódik.
Szavatosság:
Fekete-fehérsége ellenére születésekor nem is sejthető, színes távlatokat nyitott a filmművészet előtt. Robotok jönnek-mennek, de Lang profétikus látomása örök hivatkozási alap marad.

Gunsingler (Westworld, 1973)
Pont olyan, mint…
...a hét mesterlövész egyike: Yul Brynner. És pont olyan lesz Michael Crichton filmjének idén érkező tévésorozat-verziójában, mint Ed Harris.
Pont annyira emberi, mint…
...azok a fellázadt gépek, amik teremtőjük életére törnek. Mert ha elegük lesz a droidoknak, hamar és hatékonyan meg tudják mutatni, hogy az élet bizony harc és nem egy (például western) élménypark.
Szavatosság:
Az eredetiben nagyon félelmetes volt – Harris is odapörköl majd szerintünk rendesen!

R2-D2 és C-3PO (Star Wars, „klasszikus” trilógia, 1977–1983)
Pont olyanok, mint…
...a sci-fi mozitöri legismertebb robotjai. George Lucas aranybájában természetesen rajtuk kívül is rengeteg pittyegő és/vagy beszélő mes­ter­sé­ges kreatúra termett – de ők azok, akiket sose lennénk haj­lan­dóak le­se­lej­tezni.
Pont annyira emberiek, mint…
...amennyire egy tudálékos sárga tolmácsrobot és egy kódolt nyelven kommunikáló, pörgő-forgó bájos kukácska csak lehet.
Szavatosság:
Még legalább egymillárd csillagév. Az majd persze kiderül, hogy J. J. Abrams új epizódja bemutat-e nekünk valakit, aki a helyükre léphet – de ebben azért nem lennénk tuti biztosak.

Az Alien-filmek és a Szárnyas fejvadász androidjai (1979–2012)
Pont olyanok, mint…
...Ian Holm, Lance Henriksen és Rutger Hauer. Legtöbbjükből tejszerű izé folyik. Akit Alien-filmben (Prometheus) legutoljára láttunk a moziban, borzasztóan hasonlít Michael Fassbenderre. Hauer pedig igazi tragikus sorsú, már-már filozofikus mélységű, forradalmár replikáns.
Pont annyira emberiek, mint…
...amilyenre beállították őket. Vagy amire ráeszmélnek. Van, amikor embert akarnak ölni, mert haza kell vinniük a szörnyet (A nyolcadik utas...), máskor védelmeznek minket, akár súlyosan megcsonkítva is (A bolygó neve…), s van, amikor csak borzasztóan hasonlítanak Michael Fassbenderre. Máskor meg saját szakállra lázadnak.
Szavatosság:
Hát, az első két Alien felújított változata megdöbbentően szépen futott nemrég a magyar mozikban – de hogy friss mozifilmben mikor jönnek megint? Azt csak talán Ridley Scott tudja. Mint ahogy azt is, hogy mikor folytatódik a Szárnyas fejvadász.

T-800 (Terminátor-sorozat, 1984–2015)
Pont olyan, mint…
...Arnold Schwarzenegger. A fiatal, aztán az idősebb is (s alkalmanként a fiatal is visszatér, de ez bonyolult). Ismerjük a mesét: először azért dobták le a villámok a jövőből, hogy megölje Sarah Connort, s hogy ne születhessen meg a gépek lázadása ellen fellázadó John Connor. Aztán módosították, s azért jött megint, hogy megvédje ugyanazt a személyt a higanyos (T-1000-es) kollégától. Aztán már csak úgy jött. Mindig visszatért. Imád visszatérni.
Pont annyira emberi, mint…
…akinek szüksége van a bőrruhánkra, a csizmánkra és a motorunkra. A legcoolabb halálosztó!
Szavatosság:
A kultikus franchise már többször lett folytatva/újraindítva (a rendszergazda James Cameron ugye a második rész után kiszállt). Legközelebb idén láthatjuk kedvenc kibernetikus organizmusunkat újra akcióban: a Terminator Genisysnek már előzetese és kitűzött premiernapja is van. Bár ne lenne...

Robotzsaru (1987–2014)
Pont olyan, mint…
...egy Alex J. Murphy nevezetű rendőr. De ez nem látszik, mert eltakarja megmaradt arcát a rostély. Viszont könnyen lebukik, mert úgy rakja be a fémlábából kinyíló táskába a pisztolyát, mint egy valódi cowboy.
Pont annyira emberi, mint…
...aki maga a fordított Terminátor: kívül gép, belül ember.
Szavatosság:
Paul Verhoeven kegyetlen és kegyetlenül szellemes akciófilmje a műfaj egyik legnagyobb, legmaradandóbb, legokosabb klasszikusa. Pont. (S ezen még a remake se tudott rontani – mondjuk, nem is akart: simán végig lehet azt is nézni.)

Johnny 5 (Rövidzárlat 1–2, 1986-1988)
Pont olyan, mint...
...egy jópofa, összebarkácsolt robotocska, E.T.-szerű, távcsőalakú fejjel, villámcsapással életre keltve.
Pont annyira emberi, mint...
...egy ártalmatlanul vicceskedő főhős a nyolcvanas évekből.
Szavatosság:
Aranyos volt az eredeti – de nem annyira, hogy ne kéne keresést futtatni az agyunkban, hogy pontosan miért is szerettük. Viszont újraaktivizálásán már dolgoznak egy ideje Hollywoodban. Azt most hirtelen nem is tudjuk, hogy is áll a remake, de majd elkészül egyszer.

David (A. I. – Mesterséges értelem, 2001)
Pont olyan, mint...
...a kisfiú a Hatodik érzékből. De most nem szellemeket lát, hanem mesterséges Pinokkióként igazi gyerek szeretne lenni.
Pont annyira emberi, mint...
...aki Steven Spielberg hiperérzelmes és látványos melodrámájában lép ki a fényből. Odakint gonosz világ várja, s a hozzá hasonlókra se számíthat sajnos. Legfeljebb egy macira. De az se (az) igazi.
Szavatosság:
Inkább az a valódi kérdés, hogy mi, illetve ki lett volna belőle, ha ezt a filmet nem Spielberg rendezi meg végül, hanem az eredeti ötletgazda, Stanley Kubrick. Na de ezt az adatot már kitörölte az élet.

Az U. S. Robotics modelljei (Én, a robot, 2004)
Pont olyanok, mint...
...azok a fehérre meszelt szellemképű effekt-robotok, amelyeket a kétezres évek első felében Hollywood biztonsággal le tudott gyártani.
Pont annyira emberiek, mint...
...akik tudják, hogy igazából Isaac Asimov találta ki őket, de ez itt most nem a tudományos-fantasztikus irodalom csúcsa, hanem egy szórakoztató Alex Proyas-mozi, akarom mondani: Will Smith-film.
Szavatosság:
Meg lehet őket nézni. De nem rajtuk gondolkodunk a legtöbbet.

Wall-E (2008)
Pont olyan, mint...
…nem pont, de kicsit olyan, mint amilyen Johnny 5 volt a Rövidzárlatban – így hát aztán egy kis E.T. is van benne. Majdnem egyedül van szegény. Majdnem.
Pont annyira emberi, mint...
...aki nagyon szereti nézni a Hello, Dolly-t! A Pixar cég legkomolyabb hangvételű filmjének szívszorító hősét legszívesebben magunkhoz ölelnék, annyira cuki. Csak a formája miatt elég nehéz lenne ezt megtenni.
Szavatosság:
Klasszikus darab. Meg kell zabálni. (Bár ez is nehezen kivitelezhető.)

Atom (Vasököl, 2011)
Pont olyan, mint...
...bármelyik reménytelen bokszoló a hasonló sportfilmekben – csak robotból van.
Pont annyira emberi...
…hogy szerethetőbb legyen a Transzformereknél. Ő nem földönkívüli, hanem nagyon is a földi ringbe való!
Szavatosság:
Elvileg lesz második rész.

„Robot” (A robot és Frank, 2012)
Pont olyan, mint...
...akire rábíznánk öregedő rokonunkat. Frank régi csibész, ex-betörő. S olyan jó volt a szakmájában, hogy gépbarátját is ráveszi a fusimelóra.
Pont annyira emberi, mint...
...mondjuk a Disney legutóbbi animációs akciójában, a Hőshatosban a felfújható egészségügyi robot. Csak ez itt igazibb.
Szavatosság:
Mivel a valóságban jelen pillanatban is kísérleteznek hasonló robotokkal, találkozhatunk még vele – megeshet, hogy a saját nappalinkban is!

Ava (Ex Machina, 2015)
Pont olyan, mint...
...egy gyönyörű, fiatal svéd színésznő, Alicia Vikander. Danny Boyle nagy haverja és többszörös alkotótársa, az író Alex Garland maga jegyzi első rendezésének forgatókönyvét is persze. S annyit már mi is tudunk, hogy Ava, az androidnő alaposan felkavarja két férfi (Domhnall Gleeson és Oscar Isaac) érzelemvilágát (is).
Pont annyira emberi, mint...
...amennyire egy ilyen vélhetően tanulságos sztoriban csak emberi lehet egy mesterséges femme fatale.
Szavatosság:
Csak április végén érkezik a magyar mozikba, úgyhogy várjuk ki a végét. Az előzetes vélemények azonban kifejezetten biztatóak!