Ingyenélők
2015. március 16. /

Hazafias érzelmekkel manipuláló szélhámosok, őket múltjukkal zsaroló csalók, naiv fiatalok és őket szégyentelenül kihasználó felnőttek. Boldogság vagy legalább boldoguláskeresés. Kis magyar valóság. Az évszám az 1870-es évek. A helyszín: Pest-Buda. A műfaj: vígjáték.
A szerző a kor egyik legizgalmasabb drámaírója, (nem) mellesleg ka­to­li­kus pap, teológiai professzor: Csiky Gergely. A darab, mely a Nem­ze­ti Színházban debütált 1880-ban, most visszatér születése hely­színére.
„A valódi drámaíró csak saját korának tükre lehet, utat kell törnie, korának ízlését kell szolgálnia, finomítva és nemesítve azt, korának mozgató eszméit, bajait és erényeit kell feltárnia” – fogalmazta meg Csiky Gergely ars poeticáját, amit annyival kell kiegészítenünk, hogy a valódi dráma túléli szerzőjét, és az utókorhoz is szól, mert évtizedek, évszázadok múlva is aktuális.
Rendező: Lendvai Zoltán. Szereplők: Söptei Andrea, Tarpai Viktória m.v., Tóth László, Bodrogi Gyula, Szarvas József, Fehér Tibor, Schnell Ádám, Tompos Kátya, Újvári Zoltán, Nagy Mari, Ács Eszter e.h., Varga József, Olt Tamás.

Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
02. 21., 19h