Csányi Vilmos - Ironikus etológia
2015. március 20. /

Az evolúció legképtelenebb, sületlen ötlete minden kétséget kizáróan az ember, becenevén a Homo sapiens. Öt-hatmillió éve a bioszféra üde színfolt lehetett a bolygón sokféle állattal és növénnyel, amelyek között persze szép számmal voltak mulatságosak, netán bolondosak is, mint azt Csányi Vilmos példái igazolják.

Az ökológiai rendszer kiegyensúlyozott volt, és úgy tűnhetett, hogy megalapozott, tartós jövője sok százmillió évre biztosítva van. És ekkor a rendszer finom, olajozott kerekei közé por, homok, autóroncsok, kátrány, mindent feloldó savak és lúgos, enzimes mosópor került. Recsegés, ropogás, pattognak a fogaskerekek, égett fémszag, füst és korom. Mi történt? Egy csimpánzméretű, a fák ágai között ki­egyen­súlyo­zottan élő derék majom megőrült.
Csányi Vilmos klasszikusa ezúttal hangoskönyvben mesél a flúgos némberről, azaz az Anyatermészetről, paradicsommadárról, zsiráfról és az emberről, aki „őrületének első, még biológiainak tekinthető hul­lá­mai­ban gyorsan ledobta kellemesen szigetelő, eső, szél, hideg, va­la­mint a tűző nap ellen védő bundáját, és teljesen csupaszon kezdett szaladgálni, méghozzá a talajon, ahol ezernyi veszély leselkedett rá.”

Kossuth Kiadó
2990 Ft