Ragyogó szépség, pazar környezet
2015. Április 11. / Pavlovics Ágota

A hazai romantikus építészet káprázatos alkotását, a Pesti Vigadót egy Hansen nevű építész anno „kikristályosodott csárdásnak” nevezte, ami bántotta Feszl Frigyest. Nos, bátran állíthatjuk, a bécsi kolléga tévedett. A pompás palota időtálló, lenyűgöző szépség, örömünkre éppen másfél
évszázados születésnapját ünnepeljük. A jubileumi programokról, a házzal kapcsolatos további tervekről Dr. Molnárné Szunyi Barbarával, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A főváros legimpozánsabb épületeinek egyike a 150. éves Vigadó, ami szebb, mint valaha. Hogyan ünnepelnek?
Dr. M.-né Sz. B.: A Pesti Vigadó idén ünnepli megnyitásának 150. és legújabb átadásának első évfordulóját, vagyis dupla születésnapot ünneplünk. A túlzás nélkül pompás épület nemcsak gyönyörű, hanem azzal is büszkélkedhet, hogy falai között egy időben több művészeti ág képviselői is jelen lehetnek. Tavaly még nem volt teljesen kész, az indulás kicsit vakrepülés volt. A Budapesti Tavaszi Fesztivál prog­ramjába kap­cso­lód­tunk be, de szerencsére hiba nélkül vettük az aka­dályt. Sok koncertet tartottunk. Azóta folyamatosan új terek készülnek el, belakjuk őket, funkciójuknak megfelelő programokat szervezünk. Mind a hat emeleten kipróbáltuk, hányan férnek meg egymás mellett egy időben a különböző művészeti ágak képviselői közül. Nálunk – Európában egyedülálló módon – hat műfaj produkciói egy napon, akár egy időben is jelen lehetnek, tehát színházi előadás, filmvetítés, koncert, konferenciák, két-háromféle kiállítás is rendezhető egyszerre. Nyílt titok, hogy a Feszl által megálmodott műemléképület rendkívül elegáns, így protokollrendezvények megtartására is alkalmas. Megnyitása óta ez a méltóságteljes hely sugallja, hogy milyen típusú rendezvények illenek ide. Tíz éve egészen más volt a helyzet, most, az épületbe való belépés pillanatában érezhető, milyen élményekre számíthatnak a betérők.

Az épület a Magyar Művészeti Akadémia tulajdona, milyen kapcsolatban állnak, illetve hogy működnek együtt az MMA-val?
Dr. M.-né Sz. B.: A Vigadó a Magyar Művészeti Akadémia székháza, kulturális központként pedig befogadó intézmény. A Pesti Vigadó Nonprofit Kft.-t az MMA hívta életre, annak érdekében, hogy az Akadémia kilenc művészeti tagozata számára szervezzen programokat. Az alapító egyetértésével dolgozunk, szervezzük a kiállításokat, koncerteket, rendezvényeket. Nagyon szép megfelelni ennek az elvárásnak. Igyekszünk lépésről lépésre haladni, mert tökéletes minőségre törekszünk. Bővülnek a szolgáltatásaink is, kulturális és protokolláris helyszín mellett tavaly ősz óta turisztikai célponttá váltunk. Idegenvezetéssel és épületlátogatással bővítettük kínálatunkat. Magunk választottuk ki, képeztük és vizsgáztattuk le azokat az idegenvezetőket, akik − magyar, angol, német, francia, orosz, ukrán és spanyol nyelven – ismertetik meg látogatóinkat a Vigadó épületével.

Szintén tavaly indították útjára a londoni Royal Opera House előadásainak közvetítését. Szereti a közönség?
Dr. M.-né Sz. B.: 2014. november 26-án Donizetti: Szerelmi bájital című operájával indítottuk sorozatunkat Londonból. A Royal Opera House előadásai elsőként Magyarországon a mi patinás falaink között láthatók egyenes, élő adásban. Az opera- és balettesteknek 165 fős kamara- és moziteremünk ad otthont. Legközelebb március 17-én Petipa – Ivanov – Csajkovszkij: A hattyúk tava című balettje lesz látható, amely a Royal Ballet emblematikus produkciója. Április 1-jén Kurt Weill: Mahagonny városának tündöklése és bukása című műve, május 5-én pedig Frederick Ashton – Ferdinand Hérold: A rosszul őrzött lány című egész estés balettje lesz műsoron. Úgy látjuk, hogy a közönség nagyon szereti ezeket a különleges esteket, értékelik, hogy a magas színvonalú zene- és táncélményt hasonlóan magas színvonalú környezetben élvezhetik.
Az ünnepi programsorozat gazdag, melyik volt közülük az, amelyik meglepetést szerzett, mást hozott, mint amit vártak tőle?
Dr. M.-né Sz. B.: A történelmi hűség kedvéért rövid időre, valamivel több mint egy hónapba kellett bezsúfolni az ünnepi programokat. Kellemes meglepetés volt, hogy a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas bábművész, Kemény Henrik születésének 90. évfordulójára emlékező kiállítást mennyire szerette a közönség és a sajtó. Öröm és meglepetés volt egyben, hogy a január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára meghirdetett nyílt napon közel kétezer vendégünk volt. Ezen a napon térítésmentesen látogathattak el hozzánk az érdeklődők. A belépést regisztrációhoz kötöttük, ezért tudjuk azt is, hogy az igény jóval nagyobb volt, mint ahány vendéget fogadni tudtunk. Ezen a napon több vezetett túrát is szerveztünk, amelyeken meglepetéssel is kedveskedtünk, a túra egy-egy pontján zeneakadémisták muzsikáltak a látogatóknak, és a Magyar Borakadémiával kötött együttműködésünknek köszönhetően hazai borfajtákkal is ismerkedhettek. Gyerekprogramunk is volt, a kicsik bábelőadáson és interaktív drámapedagógiai foglalkozáson vehettek részt.

Milyen újdonságoknak örülhetünk még a közeli jövőben, illetve az év hátralévő részében?
Dr. M.-né Sz. B.: Ebben az esztendőben húsz kiállítást szervezünk. Idén megvalósul – reményeink szerint már a Budapesti Tavaszi Fesztivál idejére – az étterem és a büfék megnyitása. Amint megjön a tavasz és ki lehet ülni a szabadba, megnyitjuk a tetőteraszt, ami páratlan panorámával fogja megajándékozni a tetőn kávézókat. Bízunk benne, hogy a budapestiek és a hozzánk látogató turisták is fogják szeretni a Vigadó térre tervezett térzenét. A Nyitott ház program keretében volt már ilyen rendezvényünk, és nagy szeretettel fogadta a közönség. Folyamatosan dolgozunk azon is, hogy bővítsük kulturális palettánkat, kerületi és vidéki önkormányzatokkal vettük és vesszük fel a kapcsolatot, együttműködésre törekszünk. Ebben a páratlan szépségű épületben, előttünk a Dunával, hátunk mögött a Vörösmarty térrel, csupa kulturális és gasztronómiai szépséget kínálunk a hozzánk látogatóknak.