John McClane visszatér!
2015. Április 24. / Kovács Gellért

Ráadásul eredeti, 27 évvel ezelőtti formájában! Hiszen április 9-től újra a hazai vásznakon látható a Die Hard sorozat legelső része – természetesen kifényezve, felújítva, ahogy kell. Bruce Willis kultikus zsarufigurája jó sokszor összevérezte magát a nyolcvanas évek óta, de sajnosnem
mindvégig tudta tartani a színvonalat. Nézzük hát, McClane hányszor keserítette meg a rosszfiúk életét, s mi mire mentünk vele.

Drágán add az életed! (1988)
Mi a szitu?
Profi fegyveresek megtámadják a Nakatomi toronyházat Los An­ge­les­ben, ahol épp céges karácsonyi partit tartanak. Hogy mit akarnak, az becsapós. Mindenesetre vezérüknek, Hans Grubernek (Alan Rickman) a szeme se áll jól. Még ahhoz képest se, amennyire ez elvárható bűnözőkörökben.
Jön McClane és...
Hősünk feleségéhez érkezik, s épp megmosakodna, amikor meg­ér­kez­nek a gazemberek – úgyhogy a film végéig nadrágban-atlétában ma­rad, méghozzá mezítlábosan. Fegyvert és cigit azért szerez ma­gának.
Hogy jön ki belőle?
Külcsínre mocskosan, de elképesztően hősiesen. Végigbújkálja, dumálja és lövöldözi a játékidőt: egyszál magában az őrületbe és a halálba kergeti ellenfeleit. Közben pedig megalkot néhány olyan akciófilmes klisét, melyektől a műfaj azóta se tud, de nem is akarhat megszabadulni.

Még drágább az életed! (1990)
Mi a szitu?
John McTiernant az akkor még nagyon menő Renny Harlin váltotta a rendezői székben. A rendezői szék ezúttal Washingtonba, a reptérre kerül kihelyezésre, de maradunk a szeretet ünnepén. Ömlik a hó, ám az irányítótoronynak az időjárás lesz a legkisebb problémája, mert a zord tekintetű Stuart ezredes és kegyetlen csapata erőteljesen megzavarja a karácsonyi légi forgalmat.
Jön McClane és…
McClane ismét a nejével szeretne találkozni, viszont ahhoz épségben le is kéne szállnia az asszony gépének. Úgyhogy megint jönnek a szellőzőaknák és a hiányos öltözetes akciójelenetek – de a szabad ég alatt azért kabát is kerül arra az atlétatrikóra.
Hogy jön ki belőle?
Megint mindent és mindenkit elintéz. Még Franco Nerót is! McClane ott folytatta, ahol abbahagyta, s bár sok új fordulatot nem tartogatott a folytatás, a helyszínváltoztatás és a frankó karakterek, na meg a látványos csihi-puhi melegen tartotta a franchise-t.

Die Hard 3. – Az élet mindig drága (1995)
Mi a szitu?
Újra McTiernan a direktor. Ezúttal New Yorkban történnek nagyon veszélyes és hangos dolgok. Jeremy Irons ismerős akcentussal vezényel és ravaszul manipulálja a rendőröket.
Jön McClane és…
McClane most nemcsak úgy belekeveredik az eseményekbe, hanem a titokzatos tettesek kifejezetten őt kérik. Összevissza rohangál a Nagy Almában, rejtvényeket fejt meg, és magas helyekről ugrál – öltözete itt már a sztori elején eléggé hiányos, hisz nagyon másnaposan indul neki a nehéz napnak.
Hogyan jön ki belőle?
Ez a McClane még az a McClane, akit megszerettünk! Ráadásul jól áll neki, hogy Zeus, azaz Samuel L. Jackson személyében társat is kap a saját oldalán. A két fiú együtt nagyon vicces, s tartalmasan beszélgetni is tudnak, miközben helyszínről helyszínre rohannak. A végén persze győznek.

Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed (2007)
Mi a szitu?
A nem éppen zseniális, de azért nagyjából korrekt rendezőként viselkedő Len Wiseman háromdimenziós zűrt kavar a virtuális bűnözésből. Timothy Olyphant helyre szájbergonosz, s a valós mosolya is gyilkos tud lenni.
Jön McClane és…
Megment egy hackergyereket. Aztán minden jön magától. Véres atléta nincs, de azért kellően be­ko­szo­ló­dik. Az internetet nem érti – még jó, hogy a fináléban egy nagyon is kézzel fogható vadászgép is előkerül.
Hogyan jön ki belőle?
Bruce Willis John McClane miatt lett Bruce Willis. Időközben e két név összeolvadni látszott – de itt, a negyedik részben, Willis legyőzte McClane-t. Nem volt rossz mutatvány, de csak nyomokban tartalmazta az igazi Die Hard-érzést.

Die Hard – Drágább, mint az életed (2007)
Mi a szitu?
John Moore végkép kicsinálta a sorozatot, az a szitu. A széria leg­bé­nább, helyenként kifejezetten kínos epizódjában Budapest Moszk­va­ként díszeleg – mert McClane fia büdös nagy bajba keveredett az orosz fővárosban.
Jön McClane és…
Moszkvába repül. Mindenfélét csinál, amit szokott, de mindvégig olyan unott képet vág hozzá, mint az a filmsztár, aki gyorsan le akarja tudni a jeleneteit, hogy rohanhasson a hotelbe feleségéhez és kisbabájához.
Hogyan jön ki belőle?
Sehogy. McClane-nek annyi. Bár elvileg ő mindent túlél, ezt a bor­zal­mat biztosan nem úszta meg szárazon. Csodának kell történnie, hogy értelme legyen egy hatodik résznek.