Amy: Az Amy Winehouse-sztori
2015. július 12. / Szalóky Bálint

Asif Kapadia, a Senna rendezőjének legújabb dokumentumfilmje igazi esemény volt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, és a lelkendező kritikák az első vetítések után rögtön Oscar-esé­lye­ket harsogtak. Ilyen kitüntetett figyelemmel aligha büszkélkedhet bármilyen hétköznapi doksi, már csak a műfaji adottságai okán sem, az Amy választott témájával pedig eleve tovább tágítja az érdeklődők körét.

Amy Winehouse, a fiatalon világhírnévre szert tett, rendkívül te­het­sé­ges énekesnő élete a XXI. századi poptörténelem egyik legtragikusabb története, éppen ezért Kapadia filmje már alapkoncepciójában is kér­dé­se­ket vet fel. A rendező családi videókból és paparazzo-felvételekből építi fel a két órát is meghaladó mozi vizuális anyagát, miközben a csa­lád­dal és a barátokkal hallható telefonbeszélgetések és interjúk adják ki a történetet. Legfőbb állítása, hogy Winehouse nem tudta fel­dol­goz­ni saját hirtelen jött népszerűségét, és a privátszféra meg­szű­né­se, a rajta élősködő környezete miatt menekült a végzetét jelentő füg­gő­ségekbe.
Kapadia a paparazzókon keresztül gyakorlatilag ujjal mutogat a né­ző­re, de vajon nem épp ez a kien­gesz­tel­he­tet­len kíváncsiság, a szen­zá­ció­haj­há­szás vezetett a film létrejöttéhez is? Az Amy pontosan azt teszi, ami ellen harsog: más tragédiájából csinál szenzációt (filmet). A morális problémákon túl a do­ku­men­tum­film indokolatlanul elnyújtott játékidővel is sújtja a nézőt – mintha ezzel akarná hangoztatni saját fon­tos­sá­gát, és azt, hogy amit látunk, vászonra való. Pedig dehogy: sokkal inkább a bulvárcsatornák éjszakai sávján a helye.

Amy (16)
Angol, feliratos film
Rendező: Asif Kapadia
128 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Bemutató: 07. 09.