Nagyon jó városban élek
2015. július 13. / Szepesi Krisztina

Tompagábor Kornél rendező, a Kvártélyház ügyvezetője nem nézi az óráját, ha dolgozik, de nem is lenne rá ideje, hiszen egész évben szerveznek kulturális, gasztronómiai és különféle szórakoztató programokat, fesztiválokat a zalaegerszegieknek és a városba látogatóknak. Ezen a nyáron is várják a közönséget a Kvártélyház Nyár színházi előadásaival, de koncertekből és kézműves sörökből sem lesz hiány.

Azt mondta korábban, hogy folyamatosan tervez, szervez, ez az alap­ter­mészete része, és mivel hivatása szerint rendező, kézenfekvő lehetett, hogy ön irányítsa a Kvártélyházat.
T. K.: 2007-ben a város úgy döntött, Zalaegerszeg történelmi kis ud­va­rá­ban is legyenek kulturális programok, és valóban az én gondolatom is volt, hogy csináljunk nyáron szabadtéri előadásokat. Így a város megalapította a Kvártélyház Szabadtéri Színházat, melynek ve­ze­té­sé­re engem kért föl. Ez a cég azóta több rendezvényt is szervez Za­la­e­ger­sze­gen és környékén, így például a város legnagyobb össz­mű­vé­szeti fesztiválját, a májusban európai fesztiválminősítést elnyert Eger­szeg Fesztivált.

Ennek keretében pedig júliusban és augusztusban várja a látogatókat a Kvártélyház Nyár.
T. K.: A ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivállal kezdjük a nyári programot, ami július 2-12-ig tart. Felvonulnak majd az általunk az egész országból kiválasztott különleges előadások, ami a régióban unikális rendezvénnyé emeli ezt a nagyon izgalmas eseménysorozatot, mely egyre inkább beékelődik a magyarországi fesztiválstruktúrába. Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy ez a fesztivál néhány éven belül komoly és elismert esemény legyen. A színházi előadásokon túl koncertek és gyerekelőadások is vannak a Kvártélyházban, miközben három éve játszottunk már az AquaCityben is, és egészen biztosan az elkövetkezendőkben is bekerülnek majd új helyszínek a programba. Látható lesz nálunk a HOPPart és a Manna közös előadása, az Orlai Produkció, a Dumaszínház, a Füge Produkció és a Neptun Brigád előadása is, vagyis többek közt olyan többszörös díjnyertes előadások lesznek nálunk megtekinthetők, mint A csemegepultos naplója, a 40! avagy Véges élet, a Bankhitel és a Minden kezdet nehéz – hát még a versenyzongora. Július közepétől pedig, ahogy az elmúlt években is, saját produkciókat játszunk. Először a tavaly bemutatott A kaktusz virágát láthatja a közönség újra hat alkalommal, majd bemutatjuk Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című vígjátékát, amit augusztusban is játszunk. Eközben a városban ötödik alkalommal szervezzük meg a B Vitamin Napok nevű rendezvényt, mely tulajdonképpen egy koncertekkel tarkított malátaszerelem, és ha nagyszabású futballesemény van, akkor EB vagy VB Vitamin Napokká avanzsál. Utána pedig szeptemberben készülünk a vadgasztronómiai rendezvényünkre, a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Terítékre. A Kvártélyház Nyár programján túl a cég folyamatosan készül különféle előadásokkal, programsorozatokkal, fesztiválokkal és ünnepségekkel vagy akár performanszokkal is a városban élőknek és a hozzánk látogatóknak.

Az igény teremtette a rendezvényeket, de vajon hogyan alakul az érdeklődés az évek során?
T. K.: A közönség nagyon szereti ezeket az eseményeket, és ami nagyon izgalmas, és nagyon jól is esik nekünk, hogy a saját gyártású előadásainkat évekig tudjuk játszani, akkora az érdeklődés. Szinte követeli a közönség még most is a 2007 óta bemutatott előadásainkat, így ciklikusan újra és újra elővesszük ezeket a saját produkciókat. A padlás például már túl van a hatvanadik előadásán. Nagyon jó, hogy Zalaegerszegen van egy nagyon jól működő kőszínház, a Hevesi Sándor Színház, egy sikeres bábszínház, a Griff, és emellett harmadik pillérként ott vagyunk mi a nyári szabadtéri színházzal. Vagyis a város méretéhez képest nagyon pezsgő színházi élet van itt egész évben, hiszen minden évszakra jut egy vagy két nagy rendezvény. Télen például az zalaegerszegi adventet szervezzük, mellyel az egész városban igyekszünk ünnepi hangulatot teremteni, de több éve adunk programot szilveszterkor is, január 1-jén pedig most már hagyományosan tűzijátékkal és koncerttel köszöntjük az új évet. A rendezvényeink is elnyerték a közönség tetszését, és nemcsak az ide látogatók, de a szakma is több díjjal ismerte el a munkánkat.

Vagyis egész évben dolgozik a Kvártélyház Szabadtéri Színházi Kft. élén. Hogyan fér bele ebbe még a művészeti tevékenység, így a rendezés is?
T. K.: Így szocializálódtam. Harminc éve dolgozom színházban. Szeretem ezt csinálni és azt gondolom, akiknek hozzám hasonlóan ez az életük, azok nem az órájukat nézik, és nem azt várják, mikor jár le a munkaidő. Nekünk tulajdonképpen nincs is munkaidőnk és ez így jó. Ráadásul elmondhatom, hogy egy nagyon jó városban élek, ahol a vezetés erején felül támogatja ezeket a rendezvényeket és a helyi kulturális intézményeket. A nehézségekről nem szeretek beszélni, azok vannak anélkül is, inkább azt érdemes hangsúlyozni, hogy itt vagyunk mi, akik a magunk erejével, személyességével átlépjük ezeket, mert érezzük, hogy van igény a programjainkra.