Hagyományőrzés és megújulás
2015. július 13. / Bóta Gábor

Megújul Kisvárdán a művelődési ház, a színpadát, amire sok volt a panasz, is korszerűsítik. Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója azt mondja, hogy min­den­kép­pen szeretnék a városban tartani a határon túli magyar teátrumokat bemutató fesztivált. A Várszínházban pedig szórakoztató produkciók láthatók.

A 27. alkalommal megrendezett Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljáról évek óta végletes nézetek keringenek. Egyrészt, hogy már nem is Kisvárdán lesz, mert nem megfelelő a színpad. Emiatt jó néhány produkció, ami amúgy odavaló lenne, nem fér be. És többen kevésnek tartják a megfelelő szállást. Másrészt dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a tavalyi fesztiválmegnyitón megígérte, hogy lesz alapos rekonstrukció és wellness-szálló is. Így fejlődik a fesztivál és fejlődik Kisvárda is. Most akkor mi a helyzet?
Ny. B.: A művelődési házból már kipakoltunk. Elkezdték a közművek felmérését, de végül a színházterembe mindent visszapakoltunk, mert a tornacsarnokban szakmailag sérültek volna az előadások, és anya­gi­lag is nagyon sokba került volna. Ahogy június végén befejeződik a fesztivál, rögtön kezdik a felújítást. Kicserélik a színpadot, a nézőteret, a tetőt, és tárgyalások vannak arról, hogy zsinórpadlás is legyen, bár ez nagyon sokba kerül, nem tudom, lesz-e belőle valami.

A süllyesztő is hiányzik.
Ny. B.: Az nincs benne a felújításban. A zsinórpadlás ügyében azon­ban többen próbálnak segíteni. Ezt a felújítást október 30-ig át kell adni, mert uniós pályázati pénzből van, és addig el kell vele számolni.

Többféle verzió volt, hogy Nyíregyházától Miskolcig hová költözik a fesztivál. De hát ezek után nyilván mindenképpen meg akarjátok tartani.
Ny. B.: Így van. Annál is inkább, mert egy sportszálló is épül a strand mellett, arra is megnyerte a város a támogatást. A következő fesztiválra már el kell készülnie. Szerintem azóta akarják elköltöztetni a fesztivált, amióta nevet változtattunk: már nem Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja vagyunk, hanem Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. Azóta érzik úgy, hogy ez már nem a határon túli színházaké.

Meghívtok már magyarországi produkciókat is, csak azok nincsenek benne a versenyprogramban.
Ny. B.: Így van, de alapvetően arra törekszünk, hogy az évad legjobb határon túli magyar előadásait mu­tas­suk be Kisvárdán. Ez nekem kicsit azért is gond, mert minden színház a szakmailag legfontosabbnak tartott produkcióját szeretné hozni, én pedig a közönségnek a Várszínpadon szeretnék szó­ra­koz­ta­tó elő­a­dá­so­kat játszani. Sajnos idén is csak három ilyet sikerült meghívnunk. De meg kell adni a színházaknak a lehetőséget, hogy megmutathassák azt, amivel ők szeretnének jönni.

Időnként azért az is felmerül, hogy Kisvárda meglehetősen messze van Budapesttől, és emiatt a fesztivál némiképp gettójellegű marad.
Ny. B.: Már több helyen is felléphetnek a határon túli magyar színházak. A fővárosban két seregszemléjük is van, és Miskolcon szintén van alkalmuk játszani. Azt gondolom, hogy ameddig mi pályázati pénzekből meg tudjuk szerezni a szükséges összegeket erre a szakmai programra, addig mindenképpen szeretnénk megrendezni. Sőt, arról is szó volt, hogy Kisvárdán stúdiófesztivál lenne, a Várszínházban lennének szórakoztató előadások, bent a művelődési házban pedig stúdió-előadások. Amikor el akarják költöztetni ezt a fesztivált, nem veszik figyelembe, hogy Kisvárda nem a határon túli színházak fesztiváljára kap pénzt, hanem a szabadtéri színházak pályázatában, az NKA-nál pályázom, különböző helyekről igyekszem összeszedni a pénzt. Vagyis erre nincs címzett keret a minisztériumban vagy bárhol, amit egyszerűen el lehet vinni máshová, és ott megrendezni a fesztivált. A szabadteres pályázat pénzét mind fel­hasz­nál­hat­nám nyári előadásokra, de a jelentős részét a határon túli magyar előadások ide hozatalára fordítom.

A te helyzeted is ingatag volt. Nem szokásosan, öt évre kaptad az újabb megbízatást.
Ny. B.: Két évre, és most írták ki megint kettőre.

Tehát újra pályázol.
Ny. B.: Igen.

A fesztiválon kívül a Várszínházban játszott nyári produkciók garantáltan szórakoztatóak.
Ny. B.: Azért is van az, hogy sajnos már kissé túlzottan is a szórakoztatás irányába mennek, mert a fesztivál annyira komoly lélegzetvételű előadásokból áll, hogy a város lakói meg a környékbeliek elvárják, ilyen jellegű produkciókat is lássanak. Mivel nagyon sok gyerek is van Kisvárdán és környékén, fontos, hogy színvonalas gyermekelőadásokat adjunk. Ezeknek az elmúlt években is igen jó visszhangjuk volt.
A Várszínházba mindig hoztok különböző előadásokat, de van saját produkciótok és koprodukciótok is.
Ny. B.: Ebben az évben a saját produkció a ...Tied a világ ! című zenés társasjáték az Illés zenekar dalaival. Ezt a társulatunk fogja bemutatni, Nagy Sándor lesz a rendező, és ő játssza az egyik szerepet is.

Ez nem az a darab, ami a Játékszínben megy?
Ny. B.: Pontosan ugyanaz. Megkaptuk rá az engedélyt. Mi is élő zenekarral fogjuk bemutatni, és a társulatunk tagjai szerepelnek benne. Nagy Sándor is a mi társulatunk tagjának számít, innen indult. Kétévente mindig szokott a produkcióinkban játszani. Egy Doktorock Színtársulat nevű együttesünk van, ezzel minden évben létrehozunk saját produkciót.

Ez lényegében egy amatőr társulat?
Ny. B.: Lényegében igen, de hívunk profikat vendégszereplőnek.

Mi lesz még?
Ny. B.: A Marica grófnő, az Abigél, az ExperiDance-től a Szenvedélyem, Velence. Lesz a Spanyolul tudni kell című Tabi László-vígjáték a Gemini együttes legszebb dalaival, Vándor Évával és Tahi-Tóth Lászlóval a főszerepben. A Füveskönyvek – Az Élet nagy kérdései című produkció a Gyulai Várszínházból jön, a Turay Ida Színház pedig A vöröslámpás ház című produkciójával érkezik hozzánk. A gyerekeknek lesz a Hófehérke meg a törpék, a Herkules, a Csipkerózsika. A fesztiválhoz is meg a nyári előadásokhoz is nagy-nagy segítséget kapunk az önkormányzattól, mert az utóbbi években általában utófinanszírozású pályázatok vannak, és az önkormányzat mindig megelőlegezi nekünk a pénzeket, segít, amiben tud. Ha megújulunk, gondolom, hogy a színházak még nagyobb örömmel jönnek majd a fesztiválra.