Humorzsákok Hollywoodban – stand up sztárok filmes karrierje
2015. augusztus 06. / Szalóky Bálint

Augusztus 27-én érkezik a hazai mozikba Judd Apatow, a 40 éves szűz alkotójának legújabb vígjátéka, a Kész katasztrófa. Mivel a rendező előszeretettel dolgozik stand up komikusokkal és a két főszereplő (Amy Schumer és Bill Hader) is ezen a területen kezdte a pályáját, ideje végigtekinteni a komikusokból lett hollywoodi tényezők listáján.

Amy Schumer
Eddigi karrier: Amerika elsősorban a Last Comic Standing című, komikus tehetségeket összemérő reality egyik végzőseként ismerte meg. Később a Comedy Centralon saját sorozatot kapott, az Inside Amy Schumer máig rendületlen népszerűséggel fut.
A nagy filmes áttörés: Bár a tévéképernyőn több kollégájával feltűnt különböző sorozatok egy-egy mellékszerepében (például A stúdióban Tina Fey oldalán vagy a Félig üresben Larry Daviddel), a berobbanást egyértelműen a Kész katasztrófa jelenti, melynek társ-for­ga­tó­könyv­írója is. A filmben egy elkötelezettségektől rettegő, a monogámiát élből elutasító nőszemélyt alakít, aki, miután végre találkozik egy „normális” férfivel, kénytelen megküzdeni saját elveivel és begyepesedett szo­ká­sai­val.

Bill Hader
Eddigi karrier: Már a külseje is komikusi szerepekre predesztinálja, amit ki is használt rendesen, például a Saturday Night Live-ban. Itt nyolc éven keresztül szórakoztatta a közönséget, elsősorban olyan hírességek utánzásával aratott nagy sikereket, mint Clint Eastwood és Charlie Sheen.
A nagy filmes áttörés: Schumerrel ellentétben folyamatosan látható a vásznon, igaz, jobbára csak mellékszerepekben. Olyan vígjátékokban láthattuk, mint a Felkoppintva, az Ananász expressz, a Paul és a Men in Black – Sötét zsaruk 3. Az igazi szakmai előrelépést számára is a Kész katasztrófa jelenti, hiszen végre nem szorul háttérbe, hanem egyenesen ráirányul a reflektorfény.

Louis C.K.
Eddigi karrier: A magyar származású (Székely az eredeti családneve, amit megkapunk az angolos változatban is, ha ízesen kiejtjük a „C.K.”-t) komikus különböző klubokban lépett fel, majd esti tévés show-műsorok vendégelőadója lett. Tehetségét az HBO fedezte fel, lehetőséget kínálva egy saját félórás műsorhoz.
A nagy filmes áttörés: A részben saját életéből merítő, itthon kevésbé ismert, ám Amerikában nagyon is népszerű Louis című sorozata az FX csatornán eddig öt évadot élt meg. Filmes karrierje inkább mellékszerepekre korlátozódik, mint például Woody Allen Blue Jasmine-ja vagy az Amerikai botrány, ám meglepetésként ezekben főleg drámai oldalát villogtatja meg. Így tesz hamarosan a kommunista múltja miatt feketelistára kerülő forgatókönyvíróról szóló életrajzi filmben, a Trumbóban is, Bryan Cranston, Helen Mirren és John Goodman partnereként.

Dave Chappelle
Eddigi karrier: A mára elismert stand upos fordított karriert járt be: először tűnt fel különböző filmekben (például: Robin Hood – A fuszeklik fejedelme, A bölcsek kövére), s csak ezután kezdett nagyobb szerepet kapni a színpad az életében. Jelenleg a műfaj egyik legnagyobb sztárja, akiről már Michel Gondry is forgatott dokumentum-koncertfilmet (Dave Chappelle koncert).
A nagy filmes áttörés: Bár a jövőjét alapvetően nem a moziban látja, 2016-ban visszatér a nagyvászonra, méghozzá egy meglepő drámai szereppel. Spike Lee legújabb filmjében, a Chiraqban játszik többek között John Cusack, Samuel L. Jackson és Wesley Snipes oldalán. A film története a Chicagóban egyre felerősödő erőszakhullám körül forog.

Sarah Silverman
Eddigi karrier: Azon kevés amerikai stand uposok közé tartozik, akik itthon is népszerűségre tettek szert – no nem saját műsorával, a Sarah Silverman Programmel, hanem sokkal inkább az „I’m Fucking Matt Damon” című számmal, amelyet akkori barátja, Jimmy Kimmel show-műsora számára vettek fel.
A nagy filmes áttörés: Bár ő is számos mozifilmben szerepelt (az elmúlt pár évből néhány cím: Ki nevet a végén?, Volt egy tánc, Hogyan rohanj a veszTEDbe), a nagy mozis kiugrás csak ezután jön: a Sundance Filmfesztiválon már vetítették és hamarosan az amerikai mozikba kerül az I Smile Back című dráma. Silverman depressziós, drogfüggő, kétgyerekes, kertvárosi családanyát alakít – korántsem olyan szerep, amin jót kacaghatnánk, ellenben arra biztosan alkalmas, hogy utána valódi színésznőként tartsák számon.

Hannibal Buress
Eddigi karrier: Bár Magyarországon senki sem hallott róla, valójában igazi nagyágyú, akinek mostanra saját show-ja van (Why? with Hannibal), de közben a Comedy Central sitcomjában (Broad City) is játszik.
A nagy filmes áttörés: Sorstársaival ellentétben a mozifilmek világát még csak most kóstolgatja. Ehhez remek belépő Mark Wahlberg és Will Ferrell közös komédiája, a karácsonytól látható Daddy’s Home, de egyike lesz a jövő nyárra elkészülő Angry Birds szinkronhangjainak. Bizony, a népszerű telefonos játékból egész estés animációs filmet csinálnak, a madarak megszólaltatójaként megannyi komikus tehetséggel.

[kep3]
Hannibal Buress               Dave Chappelle                    Sarah Silverman                Louis C.K.