Ha nyár vége, akkor Pécs, ha Pécs, akkor fesztiválok!
2015. augusztus 10. /

Nyár végén, ősz elején a pécsi naplementéknek különleges hangulatuk van. Hosszú árnyékok, aranyszínben játszó napfénycsíkok a történelmi belváros homlokzatain: mind-mind a varázslat részei, ami egyedülállóvá teszi a dunántúli megyeszékhely gazdag épített örökségét és az azokat élettel megtöltő kulturális kínálatot.

A Zsolnay Kulturális Negyed két fesztivált tartogat a nyár végére. Augusztus 21–23. között lesz a Szamárfül Fesztivál, az ország egyik legnagyobb gyermekfesztiválja, elsősorban a gyerekek és a családok várva-várt nyár végi eseménye, amelyen a részvétel teljesen ingyenes. Sok-sok foglalkozás, a Medence Csoport foglalkozásai, a Tűzmadár Zsonglőriskola és a Kerámiaműhely mellett olyan fellépők szó­ra­koz­tat­ják majd az egész családot, mint a Kolompos Zenekar, Palya Bea, a Vojtina Bábszínház, hogy csak egy párat említsünk a háromnapos, szünet nélküli forgatag szereplői közül. A legbátrabb gyerekek pedig még egy Éjszakai Pizsamás Kalandtúrán is részt vehetnek, amelyet a Negyed zegzugaiban rendeznek meg a szervezők, szintén a legkiválóbb előadóművészek részvételével.

A szeptember első hétvégéjén, 4–6. között zajló Zsolnay Fesztivál inkább a felnőttek, fiatalok részére kínál ínyenc csemegéket. A Zsolnay Fesztivál programkínálatából szemezgetve az is látszik, hogy a hely szellemiségéhez is igazodó őszművészeti programsorról van szó, amiben bár fontos szerep jut a zenének, legalább ilyen súllyal van jelen a színház, az újcirkusz vagy éppen a képzőművészet. Péterfy Bori, az Elefánt, a PASSED könnyűzenei koncertjei mellett világzenei, jazz- és komolyzenei koncertek közül is válogathatunk, a fesztivál egyik legizgalmasabb külföldi zenei különlegessége az EZ3Kiel francia zenekar koncertje lesz, de említhetnénk a kanadai Lemon Bucket Orkestrát vagy a japánból érkező Matsumoto Zokut is. Egy flamand és egy magyar újcirkusz társulat is bemutatkozik, a lélegzetelállító akrobatikai mutatványok mellett fontos szerepet kap a maga történet és a zene is. Színházból sem lesz hiány: a komolyabb előadások sorát erősíti az Offline:ontheater újcirkusz előadása, illetve a Mulatság Kapa, Pepe és Szikszai Rémusz előadásában, de láthatjuk Dumaszínház és a Füge idei közös produkcióját is, a Szóvirágokat. Napközben ingyenesen, de valamennyi esti programon is jelképes árú, napi belépőjeggyel vehetünk részt.
[kep3]
Pécs belvárosában a nemrég átadott Középkori Egyetemen rendezik meg a Spiritum Historicum régizenei hétvégét augusztus 29–30-án. A rendezvénysorozat a középkor, a reneszánsz és barokk kor zenei világát mutatja be Magyarország első egyetemének falai között, a hangulatos szabadtéri színpadon és a Pécsi Bazilikában, az együttesek korabeli hangszereken és technikával játszva idézik meg a kor hangulatát. A kétnapos program gerincét olyan előadók fellépései adják, mint Musica Profana zenekar, a Tercina és a Savaria Barokk Zenekar. A fesztivál különlegessége, hogy kiváló világzenei és jazzelőadók kapcsolódnak be egy-egy produkcióba, mint például Horváth Kornél vagy Herczku Ágnes.