A hírek
2015. szeptember 01. / IM

Alcíme szerint egyfajta „Felhasználói kézikönyv” lenne a hírekhez Alain de Botton író-filozófus műve, de nem valószínű, hogy könyve alapján sokkal közelebb kerülünk a hírfogyasztás javasolt módjához.

Pedig a kötet szerkezete, felosztása jól átgondolt, a megfogalmazott gondolatok többsége lényeglátó. Külön tárgyalja a „felülről érkező” politikai híreket a gazdaságiaktól, utóbbiakról megjegyezve, hogy egy-egy fél százalékpontról szóló adat mögött milyen elementáris erejű, valós, megfogható történetek és sorsok vannak. Ehhez hasonlóan mutatja be, hogy a mindenkit untató „külföldi hírek” csak a legnagyobb borzalmak esetén érik el az ingerküszöböt, így pedig sohasem fogunk közelebb jutni például az ugandai hétköznapok megismeréséhez.
Alain de Botton állítja, hogy a mindent elárasztó, könnyen hozzá­férhető információtengerben egyszerűen elfelejtünk gondolkodni, nem vagyunk képesek a híreket értékükön kezelni, osztályozni, feldolgozni, miközben mindent megtudunk egy-egy híresség új frizurájával kapcsolatban is. A furcsa hírfelhasználói szokások bemutatása mellett valami mégsem stimmel Alain de Botton könyvével. Jelesül az, hogy alapvetően hibásnak tűnő, rossz premisszából indul ki akkor, amikor a híreket egyfajta felülről érkező, ránk kényszerített valóságként mutatja be. Leginkább az összeesküvés-elméletek sajátosságait teszi magáévá, amikor látszólag nem vesz tudomást arról, hogy a hírek nem függetlenül keletkeznek a társadalomtól, hanem mi magunk vagyunk azok. Nem diktálják tollba titkos szervezetek, felsőbb erők vagy kiismerhetetlen szándékú, egy irányba húzó szerkesztőségek, amelyek eldöntenék, hogy mi lesz ma a hír. Ezt talán a szerző is érzi, ezért kerüli el, hogy a közösségi médiát érdemben szóba hozza, mert az itt megosztott hírek, információk jellege és terjedési módja rögtön cáfolná az összeírt elméletek túlnyomó hányadát. Ugyanilyen logikai bukfencnek tűnik az is, hogy a médiát és a híreket felváltva, egymással ekvivalens fogalomként használja, és ez nem is lehetne távolabb a valóságtól. Elég kár ezért, mert akár jó is lehetne. De nem az.

Kritika (2,5)
HVG Könyvek
316 oldal / 3600 Ft