Suite Francaise
2015. szeptember 03. / Szalóky Bálint

Irène Némirovsky Suite Francaise címen kezdett bele ötkötetesre tervezett regényébe, melyből csupán az első kettőt tudta befejezni, mielőtt 39 évesen életét vesztette Auschwitzban. Az írói hagyatékát tartalmazó jegyzetfüzetet lánya őrizte meg, de ötven évig nem nyitotta ki, abban a
tudatban élve, hogy kéziratok helyett anyja fájdalmas emlékeivel telített naplóját őrizgeti. A felfedezés után 2004-ben jelenhetett meg először az írás Franciaországban, egyetlen kötetbe szerkesztve, és azonnal óriási sikert aratva. Némirovsky műve hiába befejezetlen, jelentősége elvitathatatlan: ezt tartják az első, a második világháború eseményeit feldolgozó fikciós műnek, hiszen közvetlenül a háború elején íródott, jelen idejű cselekményt görgetve.
A férjét hazaváró francia nő és a német tiszt között szövődő, ter­mé­sze­té­nél fogva halálra ítélt szerelem krónikájának filmjogait hamar megvásárolták, a tényleges filmváltozatra mégis egy évtizedet kellett várnunk. Az izgalmas szereposztás ellenére – Michelle Williams és Matthias Schoenaerts habarodik egymásba, a Kristin Scott Thomas alakította anyós szúrós tekintete elől bujkálva – az adaptáció eleve hendikeppel indul, hiszen sosem válhat azzá a kordokumentummá, aminek eredetije rendeltetett. Helyette inkább egyike lesz az egykor tucat számra készülő háborús romantikus történeteknek; nem ismétli meg Az angol beteg sikerét, szépelgő képeivel sokkal inkább a Corelli kapitány mandolinja útját járja be, azt viszont alaposan.

Suite Francaise
Angol-francia-kanadai, feliratos film
Rendező: Saul Dibb
Főszereplők: Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Matthias Schoenaerts, Margot Robbie
107 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Bemutató: 09 .03.