Gallery Weekend itthon
2015. szeptember 03. /

A tavalyi sikeres debütálás után ismét megrendezik a kortárs képzőművészek galériás fesz­ti­vál­ját, a Gallery Weekend Budapestet. Az időpont idén is szeptember közepére esik (szeptember 12–13.), vagyis ez a pesti kortárs kereskedelmi kiállítóhelyek őszi szezonnyitó eseménye.

Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb ma­gán­ga­lé­riákban. A legtöbb, komoly galériás színtérrel rendelkező nagy­vá­ros­ban, például Berlinben, Zürichben vagy Bécsben a kortárs kép­ző­mű­vé­sze­ti naptár kiemelt tétele a gallery weekend programsorozat. Az egyre inkább eseményközpontúvá váló kortárs művészvilág életében – az elmúlt tíz évben – nagy jelentőségre tett szert ez az új műfaj, felzárkózva a biennálékhoz és a vásárokhoz.
Most már Budapest is feliratkozott a listára! Az idei program nem­zet­kö­zi nyalánkságokat is kínál: sikeres nőművészek a környező or­szá­gok­ból, valamint magyar kollégáik, fiatal barcelonai és Buenos Aires-i festők, 20. századi absztrakt legendák és fiatal tisztelőik, mű­vé­szet­fi­lo­zófiai kísérletek és a legfrissebb generáció fenegyerekei. Érzéki vásznak, szikár fotóanalízis, bizarr ördögűzés és kifinomult konceptuális hangok a középnemzedéktől. Széles művészi kínálat, garantált szakmai színvonalon – Ioana Nemestől Lossonczy Tamásig, Tarr Haj­nal­ká­tól Vincze Ottóig. A galériák – vallják a szervezők – nem a földönkívülieknek dolgoznak, hanem a városlakóknak. A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat-vasárnap délelőtt 10-től este 6-ig várják az érdeklődőket, a részt vevő művészek, galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított munkákról. És mon­da­nunk se kell: minden program ingyenes.

www.galleryweekendbudapest.com
09. 12–13.