45 év
2015. október 02. / Szalóky Bálint

Kate (Charlotte Rampling) és Geoff (Tom Courtenay) a negyvenötödik házassági évfordulójukra készülnek, amikor a férfi váratlan levelet kap: megtalálták ötven évvel ezelőtti barátnője holttestét, aki annak idején a svájci Alpokban vesztette életét.

Mindkettejükben más-más érzéseket váltanak ki a történtek, és ezeket képtelenek megosztani egymással. Geoff nosztalgiájával és gyászával Kate nem tud mit kezdeni, féltékeny lesz egy olyan kapcsolatra, ami még azelőtt lezárult, hogy megismerték volna egymást a férfival.
Andrew Haigh az értelmiségi melegfilmek egyik legelismertebb rendezője: Hétvége című fesztiválsikerét sokan joggal hasonlítják a Mielőtt felkel a Naphoz, a San Franciscó-i melegközösség min­den­nap­jait bemutató sorozata, a Keresem… pedig a tévés műfajban volt for­ra­dal­mi őszinteségével. A 45 év annyiban passzol az életműbe, hogy ismét a párkapcsolati problémák mélyére ás, ugyanakkor ezúttal egy meglehetősen tradicionális kapcsolatban, hétköznapi helyzeten talál fogást, és ábrázolja megnyerő precizitással. Hogy ez a maga egy­sze­rű­sé­gében – és mondjuk ki: lassúságában – mégis működni tud, az jelentős részben két főszereplőjének köszönhető. A mindig remek Charlotte Rampling és az igazán fontos szerepben rég látott Tom Courtenay (A hosszútávfutó magányossága) egyenrangúan kiváló partnerek, akik ha igazán emlékezetessé nem is, de mindenképp nézésre érdemessé teszik a 45 évet.

45 év (12)
(45 Years)
Angol, feliratos film
Rendező: Andrew Haigh
Főszereplők: Charlotte Rampling, Tom Courtenay
95 perc
Forgalmazó: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Bemutató: 10. 01.