Havasi Symphonic Aréna Show 2015
2015. december 10. /

Sztárvendég a világ legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője: Sir Karl Jenkins
Beszélgetés Havasi Balázzsal.


Öntől már megszokattuk, hogy évről évre képes meglepni a kö­zön­sé­gét. 2015-ben milyen újdonságokra számíthatunk?
H. B.: Igazán különleges év ez számomra, hiszen egy gyermekkori álmom válik valóra azzal, hogy a Symphonic produkció október 26-án a Carnegie Hall nagytermében mutatkozhat be az amerikai közönség előtt. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a világ egyik leghíresebb kon­cert-ter­mé­ben adhatom elő a saját szerzeményeimet, és külön öröm, hogy a bemutatóra elkísérhet a Budafoki Dohnányi Zenekar és még számos kiváló művésztársam. A magyar kultúra ünnepeként tekintek a New York-i premierre, és biztos vagyok benne, hogy ez az ünnepi hangulat áthatja majd a budapesti koncertet is.

Az Aréna közönségének milyen meglepetést tartogat december 5-én?
H. B.: A koncert egyik fénypontja biztosan az Adiemus sorozat nyitó tétele lesz, a zeneszerző, Sir Karl Jenkins vezényletével. Jenkins egyedi zenei világa nagyon közel áll hozzám, hiszen szintén klasszikus alapokon nyugszik, ugyanakkor innovatívan olvasztja magába más kultúrák elemeit, és világszerte hatalmas tömegeket képes megszólítani. Nagy megtiszteltetés, hogy Jenkins elfogadta a meghívásomat, és együtt dolgozhatok vele.

A táncművészet az idén is része lesz a műsornak?
H. B.: Tovább folytatódik a tavaly megkezdődött együttműködésünk a 15 éves jubileumát ünneplő ExperiDance produkcióval. Az Adiemus képzeletbeli univerzumának megjelenítésé-ben is fontos szerepet kap majd egy monumentális koreográfia, és a tánc más darabok előadá-sának is szerves részét képezi. Igazi kuriózum lesz, hogy ezúttal maga az alapító koreográfus, Román Sándor is színpadra áll.

Mire számíthatnak azok, akik az idén először jönnek a koncertre?
H. B.: A mára szinte kihagyhatatlanná vált tételek természetesen az idén is elhangoznak, a látványvilágon pedig minden eddiginél több szakember dolgozik az év végéig. Fontos célunk, hogy a show magával ragadja azokat is, akik először látják, és a visszatérő rajongók is mindig felfedezzenek benne valami újat. Nagyon örülök, hogy az idén is sikerült megszerveznünk a családbarát délutáni előadást, amelyre a 18 éven aluliak fél áron válthatnak jegyet. Nagy öröm sok gyereket látnom a közönség soraiban, és bízom benne, hogy ezzel a magunk módján hoz-zájárulhatunk a felnövekvő generációk zenei fejlődéséhez.