David Allen, az időgazdálkodás pápája
2016. február 12. / IM

Másfél évtizede már megjelent ez a könyv, vagy legalábbis ennek a könyvnek az őse. Mi változott azóta, és miben hoz újat az új magyar kiadás?

D. A.: Nézze, a koncepció nem új, az természetesen nem változott meg. Amit én képviselek, rendkívül egyszerű: hatékonyabb, tu­da­to­sabb időgazdálkodással boldogabb, feszültségmentesebb életet él­he­tünk, és persze eredményesebbek is lehetünk. Ez a Getting Things Done, más néven GTD módszertan, ami egy pontosan felépített és követhető metodológiára épül. A koncepció tehát nem változik, mégis gyakorlatilag az egész könyvet újraírtam, lényegében az első szótól az utolsóig. Egyrészt az első kiadás leginkább a rohanó üzletembereket célozta meg, akiket akkoriban árasztott el a kezelhetetlen e-mail mennyiség, a digitális forradalom. Azóta viszont ez a nehezen kezelhető, bonyolultan rendszerezhető élethelyzet mindenkit elért, a családokat, főállású anyákat, diákokat, mindenkit. A felújított kötet egybehangzó vélemények szerint lazább, szórakoztatóbb, nyu­gal­ma­sabb – de hát én is nyugalmasabb vagyok, immár hetvenévesen.

Nem jelent gondot, hogy a technológiai fejlődés miatt az időnk beosztására rendelkezésre álló eszközök, applikációk, kütyük folyton változnak? Nem kell másfél-két évente újraírni az alapokat?

D. A.: A GTD módszer épp emiatt nem is a technológiáról szól, hanem a rendszerezettségről, az elvekről. Az első kötetben még viszonylag új volt maga az e-mailezés, így például az Outlook levelezőprogrammal kapcsolatban megpróbáltam hasznos tanácsokat adni, de mostanra megérett arra a helyzet, hogy az applikációkkal, feladatkezelő alkalmazásokkal nem a konkrétumok szintjén foglalkoztam, hanem csak az elvi megközelítéseivel. Ha nem hangzik nagyzolásnak, megpróbáltam egy örökzöld könyvet összeállítani, aminek nemcsak az elvei, de a gyakorlati tanácsai is frissek maradnak, nem sodorja el őket egy újabb informatikai fejlesztés.

Hatékonyságnövelés stresszmentesen – GTD
HVG Könyvek
376 oldal / 4500 Ft