Spíler
2016. január 28. / Bóta Gábor

Zsidai Roy, vendéglátós szüleivel a háttérben, az egyik éttermet nyitja a másik után. Méghozzá egészen különböző profilúkat. Csak a Budai Várban négy vendéglője található. Van például fine dining jellegű, a Pierrot, amelyik az osztrák-magyar konyha fogásait állítja középpontba, van,
amelyikben a magyar konyha ínyencségeit szolgálják fel, de megújítva ezeket, ez a 21. És van, ahol a nagymamák házias ízei érvényesülnek, a patinás, de azért korszerűsített Pest-Budában. A negyedikben pedig drabális húsokat lehet lakmározni, egy, az országba először ide telepített, Josper nevű remek faszenes kemencében meglehetősen spéci módon elkészítve. De ötcsillagos szállodában ugyancsak működtet megreformált éttermet, és a Gozsdu Udvarban szintén van két romkocsmája.
Az egyik Spíler névre hallgat, ez a Bookline kiadásában minap meg­je­lent kötetének a címe is. Az alcíme pedig, hogy Főzz le mindenkit! Duplafedelű címek. Hiszen a Spíler persze nem csupán vendéglőnév, hanem meglehetősen menő csávót is jelent, akinek van pénze, pa­ri­pája, fegyvere ahhoz, hogy kellőképpen nagyravágyó lehessen. És Zsidai nagyra is vágyik. Könyvében pedig életéből levont gyakorlati tanácsokat ad ahhoz, hogyan lehetünk mi is sikeresek. Azzal kezdi, hogy ne az anyagi javakat halmozzuk, hanem az élményeket. Mert­hogy ezek megtérülnek, gazdagítják a személyiséget, növelik a krea­ti­vitást, fantáziadússá, netán még tettre késszé is tesznek. Na, jó, jó, gondolhatjuk, ezt persze papolhatja az, akinek már anyagi javakból is jutott bőven. De tényleg szív magába mindent, mint a szivacs. És tovább­gon­dolja, amit látott, hallott itthon és számos külföldi útján egyaránt.
Nem lett szakbarbár. Rendszeresen feltűnik komolyzenei hangversenyeken éppúgy, mint kortárscirkuszi előadásokon. Habzsolja az életet. Jó- és rosszindulattal egyaránt nevezhető életművésznek, de annak igazán a kulturált változatából. Az utolsó divat szerint, drágán és ízléssel, karakteresen öltözik.
Ismeri a csíziót. Hajszálpontosan beméri valamennyi étterme vendégkörét, feltérképezi azt a játékteret is, amiben mozognia kell. A kötetben szerepel a következő idézet: „Nálunk tilos úgy kezdeni egy mondatot: az a baj; ezt ugyanis így fogalmazzuk meg: az a feladat, az a kihívás.” És kihívást bőven talál magának. Már az Operaházban is kávéházat nyitott. Tavasszal pedig szálláscsinálója lesz Jamie Oliver első éttermének Magyarországon. A kötet címlapján egy robogón ülve látható, ez is jelképezi, hogy nincs megállás. Megy előre, építi éttermi birodalmát.