A mexikói bőrönd
2016. február 11. /

New York, Madrid, Bilbao és Párizs után Budapesten is láthatja a nagyközönség a legendás „mexikói bőröndöt”, amely Robert Capa, Gerda Taro és Chim (David Seymour) elveszettnek hitt spanyol polgárháborús felvételeit őrzi. A világhírű, magyar származású fotográfus, Robert Capa

évtizedekig elveszettnek hitt felvételei kalandos úton kerültek Mexi­kó­ba, ahol szerencsés véletleneknek köszönhetően a kilencvenes évek­ben találtak rájuk. A közel 4500 negatívból álló anyag végül egy ír film­ren­de­ző, Trisha Ziff közbenjárásának köszönhetően került 2007-ben a Capa életművét őrző New York-i International Center of Photographyba. Ekkor derült ki, hogy a negatív tekercseken nemcsak Capa eddig ismeretlen felvételei vannak, hanem a lengyel származású Chimnek (David Seymournak) és Capa fiatalon, épp a spanyol polgárháborúban életét vesztő szerelmének, Gerda Tarónak korábban soha sem látott képei is.
A bőrönd valójában három dobozt jelent, amelyet nagy valószínűséggel maga Capa és Chim állított össze 1939-ben, Capa barátjának, Weisz „Chiki” Imrének a segítségével, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Párizs 1940-es német megszállásának zűrzavarában az anyagot sikerült külföldre menekíteni. A gondosan elrendezett és felcímkézett tekercsek a spanyol polgárháború egész történetét felölelik. Chim 1936-ban és 1937 elején tudósított a háborúból, Taro 1937 júliusáig fotózott, amíg maga is egy összecsapáskor lelte halálát, Capa – kisebb-nagyobb megszakításokkal – a háború legvégéig dokumentálta megrázó képekkel a konfliktust. Ezeken kívül a dobozokban volt Fred Stein több tekercs filmje is, zömmel Taróról készült portrék, amelyek a fotós halála után elválaszthatatlanul összekapcsolódtak magának a háborúnak a képeivel.

Centrális Galéria (V., Arany János u. 32.)
02. 21-ig