Cziffra György Fesztivál
2016. február 18. /

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész kezdeményezésére és művészeti vezetésével február 25–28. között valósul meg az első Cziffra György Fesztivál, amelynek a MOM Kulturális Központ ad otthont. A rendkívüli zongoraművész méltó emlékét a fesztivál négynapos

koncertsorozattal, mesterkurzussal, zenei versennyel, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal és kreatív felhívásokkal ápolja. A programban olyan neves művészek működnek közre, mint többek kö­zött Vásáry Tamás, Kelemen Barnabás, Lajkó Félix, Snétberger Fe­renc, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János. A sorozat az NKA és Hegyvidék Önkormányzatának támogatásával valósul meg.
„A fesztivál szervezésének gondolata régóta foglalkoztat; Cziffra György, a magyar zseni mun­kás­sá­gát nem ismerik elegen Ma­gyar­or­szá­gon. Számomra személyesen is fontos az ő emlékének és zenei-szellemi hagyatékának gondozása, hiszen ő miatta választottam a zongorát és a klasszikus zenét” – mondta Balázs János.
A koncertprogram rangos névsora különböző tematikus napokat takar. Az első koncerten Balázs János válogat Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Cziffra György önéletrajzi könyvéből olvas fel. A második esten Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán, Cziffra György barátai és tanítványai idézik meg a mestert. A harmadik este a ’40-es, ’50-es évek sanzonjaiból, Karády Katalin dalaiból válogat, Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea közreműködésével; felidézvén Cziffrának azt az életszakaszát, amikor 1956 előtt bárokban, lokálokban zongorázott és improvizált. A záró estet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla előadásával; a Zuglói Filharmónia (vezényel: Záborszky Kálmán) Balázs János szólójával pedig Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét szólaltatja meg.
A fesztivál ideje alatt Cziffra-emlékkiállítást rendeznek a MOM Kulturális Központban eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból, a művész személyes tárgyaiból, illetve Gyügyi Ödön rajzaiból, a Szamos Cukrászda pedig erre az alaklomra megalkotta a Cziffra-szeletet, amely már kapható a Szamos cuk­rász­dákban.
A Cziffra Fesztivál részletes programja és jegyárusítás a http://cziffrafesztival.hu/ weboldalon.

MOM Kulturális Központ
02. 25–28.