Emlékpont a Bosch Klubnál és a Csilinél
2016. február 26. / K. B.

Januárban két újabb Poptörténeti Emlékpontot avatnak a Cseh Tamás Program magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja jóvoltából, miközben készül a még egy hónapig látogatható Volt egyszer egy Ifipark című kiállítás bővített katalógusa.


A Volt egyszer egy Ifipark című kiállítás szeptember végén nyílt meg a Várkert Bazár Déli palotájában, nem messze onnan, ahol a legendás szórakozóhely egykori színpadai álltak. Az NKA Cseh Tamás Program magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja révén létrejött kiállítás az 1961 és 1984 között működő Parkot és a kort idézi meg számtalan tabló és korabeli tárgy segítségével. A Program által elindított Azok a régi csibészek című poptörténeti talkshow is a kiállítótérbe költözött, így a legendás helyszínen idézte meg emlékeit Schuster Lóránt, Pataky Attila, Török Ádám és Kóbor János is.
A február végéig még látogatható kiállítás bővített katalógusa is hamarosan megjelenik a Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően. A közel kétszáz oldalas könyv nemcsak a kiállítás tárgyait és képanyagát mutatja majd be, hanem hat tanulmányban a korral, a helyszínnel és a könnyűzene egy-egy aspektusával is foglalkozik. Érdekesség, hogy a személyes ifiparkos emlékek megidézésére hirdetett pályázatra érkezett legérdekesebb írások is olvashatók lesznek a kötetben.
Az alprogram ugyancsak a Várkert Bazárban indította el a Poptörténeti Emlékpont projektjét, amely révén a magyar könnyűzene szempontjából legendás vagy fontos helyszíneket kívánnak megjelölni emléktáblával. A tavaly felavatott első két ilyen tábla után januárban az egykori Bosch Klub falára, illetve a Csili néven ismert művelődési házra kerül fel a Poptörténeti Emlékpont megjelölés. A szervezők szándéka szerint minden hónapban legalább egy legendás helyre szeretnék ily módon felhívni az utókor figyelmet, illetve a „megjelölt” helyekről interneten elérhető tartalmakat is készítenek, így hamarosan egy poptörténeti tan­ös­vény is létre jöhet.