Fotókiállítás Bécs és Budapest párhuzamos városképeiből
2016. Április 20. /

A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850–1920 címmel nyílt kiállítás a Várkert Bazárban, ahol mintegy 300 korabeli fotón a két főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait láthatja a közönség május 29-ig. A Várkert Bazár Déli palotájában berendezett tárlat

képei tavaly áp­ri­lis­tól júliusig a bécsi Ringturm építészeti galériában voltak láthatók – idézte fel Tarlós István, Budapest főpolgármestere a megnyitón, kie­mel­ve, hogy a kiállítás rendezői szakszerű kutatási munkával pontos emléket állítanak „a kor építészeti hiúságának”. A főpolgármester bejelentette, hogy Michael Häupl bécsi fő­pol­gár­mes­ter­rel megegyeztek a két város kapcsolatainak és a Duna szerepének erősítéséről.
A bemutatónak külön aktualitást ad, hogy 2015-ben ünnepelték a bécsi Ringstrasse kiépítésének 150. évfordulóját – fejtette ki Bécs főpolgármestere. Michael Häupl a Ringstrasse jubileumára emlékezve felidézte a mostani Bécs kialakulásának társadalmi és építészeti történetét, és beszélt arról is, hogy mindez a város és a polgárság gyors ütemű fejlődését eredményezte. Kiemelte: a múltbeli fejlesztési tapasztalatok mindkét főváros esetében felhasználhatók a jövőre nézve is.
A 75 tablóba rendezett anyag mélységében és mennyiségében is egyedülálló, hiszen a két város urbanisztikai párhuzamosságainak szisztematikus összevetésére ilyen módon korábban még senki nem vállalkozott.
A kiállítás a nagyvárossá válás folyamatába nyújt betekintést 150 képpár segítségével, amelyeken különböző témák köré csoportosítva követhetik nyomon a látogatók a vasutak, körutak kiépülését, a kereskedelem modernizációját, a városszélek dinamikus változásait, a Duna szerepét vagy a nagyvárosi léttel kialakuló szórakoztatóipar fejlődését – részletezte Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója.