Budapesti Fesztiválzenekar – Hallgatunk egymásra
2016. Április 25. /

Egy teljes hét franciás hangulatban, egy maratoni nap Johannes Brahms dallamaival, a legendás Richard Goode Beethoven-interpretációi, orosz esték Dmitrij Kitajenkóval, Midori Seiler mámorító
barokk muzsikája és Leonidas Kavakos virtuóz hegedűjátéka – csak néhány érv amellett, miért érdemes a 2016–17-es évadban is részt venni a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein. Bérletek március 18-tól vásárolhatók.
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a 2016–17-es évadot is a Müpával közösen indítja el szeptemberben a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivállal, melynek középpontjában ezúttal a francia kultúra áll majd. A Fischer Iván által összeállított programnak köszönhetően eljutunk a Montmartre bohém művészvilágába, az impresszionista Debussy és Ravel mellett találkozunk egy érzékeny, szeretetre méltó különccel, Erik Satie-val, és a 20. század második felébe is elkirándulunk Henri Dutilleux kedvéért.
A BFZ nagyzenekari koncertjein Sosztakovics, Muszorgszkij, Csaj­kov­szkij, Beethoven, Liszt, Bartók, Mahler, Strauss, Wagner, Vivaldi és Berlioz dallamaié lesz a főszerep. Műveiket olyan világklasszisok előadásában hallhatjuk, mint az orosz programmal visszatérő Dmitrij Kitajenko, a 73 éves Beethoven-specialista Richard Goode, a legendás görög hegedűművész, Leonidas Kavakos, az észt zene nagykövete, Paavo Järvi, a Kossuth-díjas cimbalomművész, Ökrös Oszkár vagy a tavaly meggyőző francia műsorral debütáló fiatal karmestertehetség, Robin Ticciati.
A Fesztiválzenekarral zenél emellett Ilan Volkov, aki misszióként tekint a feledésbe merülő zeneszerzők műveinek újjáélesztésére, a horvát Radovan Vlatković, a világ egyik legkülönlegesebb kürtművésze, és a szintén horvát fiatal zongoraművész, Dejan Lazić, aki korábban igen pozitív meglepetést okozott Schiff András beugrójaként.
A BFZ a következő szezonban két új sorozatot is indít. Az egyik a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) elnevezésű koncertfüzér, ahol három, a zenekarhoz közel álló, fiatal karmestertehetség kap lehetőséget a bemutatkozásra. A másik újdonság a Vissza a természethez című kamarazenei sorozat a zenekar próbatermében, melynek keretében a muzsikusok korhű hangszereken szólaltatják meg Bach, Vivaldi, Telemann, Brahms és Mozart műveit. Így kerülhet a színpadra többek között egy Graf zongora is.
A maraton főhőse ezúttal Johannes Brahms lesz, tehát a páros kitérő (Mendelssohn–Schumann) után jövőre ismét egyetlen zeneszerző műveit játssza a Müpával közösen szervezett napon a magyarországi klasszikus zene krémje. A Titokkoncertek helyett ezúttal karácsonyi koncertek lesznek Takács-Nagy Gábor vezényletével a Zeneakadémián.
A zenekarra a következő szezonban is mozgalmas turnéidőszak vár, melyből kiemelkedik a San Sebastian-i Fesztivál, ahol rezidens zenekarként lép fel a BFZ, egy távol-keleti turné Kínában és Koreában, valamint egy nagy amerikai út New York-i, chicagói és bostoni hangversenyekkel.