Világsztárok a színpadon, a poharakban pompás rozék
2016. június 13. / Pavlovics Ágota

Az idén július 13–17-ig tartó VeszprémFest helyszíne hagyományosan a vár környezete, a ren­dez­vé­nyek­nek a püspöki palota barokk épülete ad pazar hátteret. A patinás helyszínen évről évre
világsztárok kápráztatják el a zenekedvelő közönséget. A nagyszínpadi koncertekről, a fiatal, ám máris nagyon népszerű Rozé, Rizling és Jazz Napokról, valamint pár újdonságról Mészáros Zoltán ügyvezető igazgatót faggattuk.

A VeszprémFest híres arról, hogy olyan sztárokat hoz a fesztiválra, akiket nem könnyű megszerezni. Idén ki mindenkinek örülhetünk?
M. Z.: Három olyan sztárt hozunk a VeszprémFestre, akik még soha nem jártak Magyarországon. Gregory Porter, a 45 éves amerikai jazzénekes 2010-es első albuma Grammy-jelölést kapott, 2014-ben pedig a Legjobb Énekes Jazzalbum kategóriában nyert díjat. Tavaly a JazzFMAwardson másodszor nyerte el Az Év Nemzetközi Jazz­mű­vé­sze díjat. Szakmai körökben Portert ma az egyik legvonzóbb ba­ri­ton­hang­nak tartják. A másik vendégünk is unikum a maga műfajában, Lisa Stansfieldet jó ideig a világ legnépszerűbb popsztárjai közt tartották számon. Később színésznőként dolgozott, de 2013-ban ismét a zene felé fordult. Veszprémbe leghíresebb slágereit hozza el. És végül a 36 éves Jamie Cullumot említem, aki szintén először lép színpadra nálunk, és aki világszerte több mint 10 millió lemezt adott el, így az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze. Azt, hogy Cullum világszerte milyen nagy elismerésnek örvend, jól mutatja, hogy április 30-án, az Obama amerikai elnök által megnyitott, a Jazz Napja tiszteletére adott koncerten is ott volt, Herbie Hancock, Stingés Pat Metheny társaságában.

Hihetetlennek tűnik, ám igaz, Omara Portuondo 85 éves, és ebből az alkalomból turnéra indult, melynek keretében Veszprémben is hallható lesz összetéveszthetetlen hangja.
M. Z.: OmaraPortuondo 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását ünnepli idén, a turnén felidézi hosszú karrierjének állomásait, a kezdetektől a Buena VistaSocialClubon át napjainkig. Partnere, Diego el Cigala spanyol flamencoénekes, aki arról is híres, hogy folyamatosan a megújulás lehetőségét keresi. Büszke spanyol cigány örökségére, karizmatikus művész. Szenvedélyes, nyers, ugyanakkor érzelmes hangja a világ legjelentősebb énekesei közé emeli. A két művész közös produkciója különleges élményt ígér, az Atlanti-óceán két partja találkozik egy színpadon, Kuba zenéje és a spanyol flamenco keserű, mégis izzó szenvedélyekről valló világa.

Mintha kakukktojás lenne, aThievery Corporation.
M. Z.: Nem gondolom, hogy kakukktojás, de tény, hogy a veszprémi fesztiválokon eddig nem szerepelt elektronikus zenét játszó csapat. A Thievery Corporation 1995 nyarán alakult a washingtoni Eighteenth Street Lounge-ban, a ma már világhírű helyszínen. Rob Garza és a szórakozóhely társtulajdonosa, Eric Hilton közös szenvedélye volt a dub, a bossa nova és a jazzlemezek, összebarátkoztak, majd el­ha­tá­roz­ták, megnézik, mi jön ki abból, ha mindezt egy lemezstúdióban összekeverik. Hogy nem volt rossz a mix, mi sem bizonyítja jobban, mint a húsz év közös munka és a világhír.
A nagyszínpadon július 13-tól 17-ig lesznek programok, emellett július 8–17. között az Óváros tér és a Városháza előtti tér is bekapcsolódik a fesztiválba a Rozé, Rizling és Jazz Napokkal. De hogy kerül a foci a borba?
M. Z.: A Rozé, Rizling és Jazz Napokkal kitágul a tér, a Városháza előtti téren a nagy nevek, híres pincészetek mellett bemutatkozási lehetőséget adunk a balatoni borrégióban működő fiatal, feltörekvő borászoknakis. Ugyanezen elv mentén haladtunk zenei kínálatunk kialakításával is, sok lesz a fiatal fellépő. A teljesség igénye nélkül fellép Szűcs Gabi, Tóth Vera, a Ripoff Raskolnikov Band, Pribojszki Mátyás. A jazz fogalmát is a szokásosnál szélesebben értelmezzük, lesz a koncerteken funky és blues is. Úgy gondoljuk, hogy a finom rozék és zenék mellett tökéletesen elfér majd a július 10-i foci EB döntő, amit az érdeklődők élőben, kivetítve követhetnek majd. A focit kevéssé kedvelő lányokra is gondoltunk, de hogy nekik mivel szeretnénk örömet szerezni, az egyelőre maradjon a mi titkunk.

Idén rajzpályázatot írtak ki általános és középiskolás diákok részére, a legjobbak munkáival a fesztivállátogatók is találkozhatnak majd.
M. Z.: A pályázók a Tűztorony és a Városháza homlokzatának rajza alapján készíthették el terveiket, éppen ma van a beadási határidő, így nem tudok beszámolni arról, hogy hány pályázat érkezett. A nyertes pályamunkáka július 8–17. közötti 10 napos időszak alatt, esténként élőben, kivetítve lesznek láthatók az épületek falán.