Háromévesen tudta, színházigazgató akar lenni
2016. augusztus 10. / P.Á.

A Kecskeméti Katona József Színház szép sikereket ért el az idei POSzT-on. Macska a forró bádogtetőn című előadásuk a szakmai zsűritől elhozta a legjobb előadásnak járó díjat, Trokán Nóra alakítása pedig a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte el. A MASZK Országos
Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület pedig a legjobb női szereplőnek találta Csombor Terézt ugyanebben a darabban. Az idén 120 éves teátrum igazgatójával, Cseke Péterrel beszélgettünk.

Pestiesen szólva, arattak a POSzT-on.
Cs. P.: Amikor az ország legrangosabb színházi fesztiváljára nem kerül be előadásunk, 1-2 napig szomorú vagyok, így volt ez tavaly is, amikor azt gondoltam, hogy a Hosszú út az éjszakába meghívást kap a POSzT-ra. Amikor egy előadásunkat beválogatják, az boldogság, ám amikor két darabot is meghívnak, az már azt sejteti, hogy a színház jó úton jár. Idén a Tennessee Williams-dráma mellett Örkény István Tóték című művével szerepeltünk. A Tótékat Rusznyák Gábor rendezte, a díjazott drámát pedig Zsótér Sándor. A szakmai elismerés fontos számunkra, persze nem kevésbé fontos, hogy a szakma véleménye találkozik a nézőkével, ugyanis az előző évadban 120 ezer ember látta előadásainkat.

Sűrű volt a szezon, de nyáron is játszanak több helyen.
Cs. P.: Tizenhat bemutatónk volt, elfáradt mindenki. Nyáron kevesebb a munka. Vendégszerepléseink mellett nyári előadásaink helyszíne idén is a kecskeméti Városháza szecessziós udvara. Az Ud­var­szín­ház­ban évek óta szervezünk előadásokat, a nyári melegre való tekintettel elsősorban szórakoztató darabokból álló programot válogatunk, meghívott és saját produkciók is vannak. Vendégünk lesz Derzsi György Sárdy-estjével, Udvaros Dorottya Marguerite Duras, a világhírű francia írónő írásaiból készült előadással. A nyári színházban is látható lesz a Tied a világ!, az Illés együttes dalai alapján készült zenés játék, aminek rendezője Szente Vajk.

Az évadkezdés előtt jelentős esemény helyszíne lesz a Katona József Színház.
Cs. P.: Kecskemét ad otthon augusztus 26-án az országos színházi évadnyitónak. Fontos ez a nap, mert harmadik alkalommal kerül megrendezésre, az évadnyitó előtt, a Magyar Művészeti Akadémia kon­fe­ren­ciá­ja, aminek témája a magyar színjátszás jövője. A konferencia lehetőséget ad rá, hogy a szakmát fog­lal­koz­ta­tó számos kérdésről párbeszédet folytassunk, és értelmes válaszokat találjunk. A konferenciát követően nyitja meg dr. Hoppál Péter államtitkár úr a 2016/17-es évadot, amit egy gálaest követ, amelyen a Kecs­ke­mé­ti Katona József Színház művészei lépnek fel. A gálaműsor keretében adják át a Kaszás Attila-díjat.

A küszöbön álló évad jubileumi, hiszen a kecskeméti Katona József Színház 120 évvel ezelőtt, 1896. október 14-én nyitott meg kapuit.
Cs. P.: Az évad jelmondata is a 120 éves születésnapra utal: „Ünnepeljük meg a nagy találkozást!” Nagy­szín­pa­dunk népszínházi repertoárját klasszikus darabok, zenés előadások és a magyar dráma magas szintű képviselőinek művei alkotják. Első bemutatónk Shakespeare Vízkeresztje, a darabot Mohácsi János rendezi. A Szirmai Albert – Bakonyi Károly szerzőpáros Mágnás Miska című operettjét Rusznyák Gábor viszi színre. Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című előadását közösen rendezzük Szerednyey Bélával. Ibsen Hedda Gabler című darabját Zsótér Sándor rendezésében láthatja a közönség. Az évad utolsó nagyszínházi bemutatója Szép Ernő Vőlegény című lírai színműve lesz, Szikszai Rémusz ren­de­zé­sében.
Apropó rendezés. Ön rendkívül sikeres színész, felsorolhatatlanul sok szerepben láthattuk, a könnyedtől a zenésen át a klasszikus drámákig. Mi vitte a rendezés felé?
Cs. P.: Színházi gyerek voltam és már hároméves koromban, Nagyváradon a színpadot látva, azt mondtam: színházigazgató leszek. Mindig az egész érdekelt, ám amikor a Madách Színházban 30-40 előadásom volt havonta, és jelentkeztem rendező szakra, Ádám Ottó nem vett fel. Azt mondta, ha akarsz rendezni, fogsz. Aztán mégis kijártam egy rendezői egyetemet, kicsit másként. Taub Jánoshoz jártam hetente, kedves felesége, Évike finom süteményt és teát készített nekünk, János pedig mindenre megtanított, amire szüksége van az embernek a pályán. Aztán elkezdtem rendezni, majd próbálkoztam színházigazgatói pályázatokkal is. Egy darabig nem sikerült, valószínűleg a Jóisten nem tartott még felkészültnek rá. Néhány évvel ezelőtt ez is sikerült. Nyolc éve vagyok a kecskeméti színház igazgatója, örülök, hogy sikerült a magyar színművészet meghatározó rendezőegyéniségeit megnyernem, hogy dolgozzanak a színház kiváló társulatával. A sor impozáns: Mohácsi János, Zsótér Sándor, Szász János, hogy csak néhányat említsek. Rusznyák Gábor pedig másfél éve a társulat főrendezője, nagyon szeretem, ahogy a színházról gondolkodik.

Mi minden lesz látható a kamaraszínházban?
Cs. P.: Örülök, hogy a Kelemen László Kamaraszínházunk beköltözött a felújított egykori mozi épületébe, ahol Kacsóh Pongrác János vitézét Szente Vajk állítja színpadra. Schiller Ármány és szerelem című drámáját Rusznyák Gábor rendezi. A Ruszt Józsefről elnevezett stúdiószínházban a Katona József drámaírói pályázat díjnyertes művétfogjuk bemutatni, Kocsis Pál rendezésében. Ugyanitt Csehov Platonov című drámáját Szász János rendezi.

Mit kap a színháztól a jövő közönsége?
Cs. P.: Minden szezonban egy kisebbeknek és egy nagyobbaknak szóló eladást mutatunk be. A Méhes György műveiből készült Micsoda társaság! című előadás üzenete, hogy családban élni jó. Az És közben szól a dal…2. operabemutató sorozatunk következő része, amely Donizetti muzsikája köré épít egy történetet. Mindkét előadást én rendezem.

Mi készül a Barta Dóra vezette Kecskemét City Balett műhelyében?
Cs. P.: Mozart Requiem című művére készülnek, és folytatják a különböző művészeti ágakkal társított Balett + sorozatot.

Színész, rendező, igazgató, mi foglalkoztatja még?
Cs. P.: A Kaposvári Egyetem színész szakán tanuló fiatalok osztályfőnöke leszek, a nagyon tehetséges 7 lány és 7 fiú 7 hetet tanul majd félévenként Kaposváron, és 6 hetet tölt nálunk a színházban, hogy a gyakorlati tárgyakat elsajátítsa.