Bridget Jones a világ körül
2016. szeptember 12. / Szalóky Bálint

A Bridget Jones naplója a nem tökéletes testet és a szingliséget bátran vállaló generáció alapfilmje (és könyve) volt: noha a viszonylag gyorsan érkező folytatás is sikert aratott, kereken tizenkét évet kellett várnunk a harmadik részre. A mozikba szeptember 15-én érkező Bridget Jones babát vár kapcsán lássuk, mi mindent kell tudnunk a milliók által körülrajongott címszereplőről!

A könyvek
Helen Fielding angol írónő valamit nagyon eltalált 1996-ban megjelent, Bridget Jones naplója című regényével. A hamisítatlanul brit, örök ál­mo­do­zó (és egyben Jane Austen-rajongó), teltkarcsú szingli lány tör­té­ne­te a Guardian szerint egyike azon írásoknak, amelyek a leginkább megragadják a XX. század lényegét. Nem mellesleg 1999-ben kiadott folytatásával együtt (Mindjárt megőrülök!) 40 országban jelent meg és több mint 15 millió példányban kelt el. A harmadik részre (Bo|lon­du­lásig) mindezek ellenére 2013 őszéig kellett várni, de természetesen elődeihez fogható bestseller lett.

Bridget Jones naplója – A film (2001)
Jane Austen Büszkeség és balítéletének modernkori feldolgozásában a kissé idétlen, de hatalmas szívű, kora harmincas Bridget (Renee Zellweger) az Igazit várja, miközben folyamatosan súlyfelesleggel küzd. Sajtósként dolgozik Londonban és szerelmes csapodár főnökébe (Hugh Grant), aki kizárólag a szexuális örömforrást látja benne. Újévi fogadalomként napló írásába kezd, ráadásul úton-útfélen összefut a sármos emberjogi ügyvéddel, Mark Darcyval (Colin Firth). Az összetéveszthetetlenül angol humorral fűszerezett film jó időben volt jó helyen: ízlésesen szólította meg közönségét, egyszerre működött az érintett korosztályról szóló korrajzként és remek karakterekkel felvértezett romantikus víg­já­tékként.

Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! (2014)
Az eredeti történet fonalát csupán néhány héttel később felvevő folytatásban Bridgetet máris kételyek gyötrik: állandóan féltékeny Markra, és konzervatív politikai nézeteivel sem tud azonosulni. A lány munkaügyben Thaiföldre utazik főnökével, aki persze ki nem hagyná a lehetőséget, hogy kihasználja Bridget bizonytalanságát. Bár a film nemzetközi szinten közel megismételte az első rész anyagi sikerét, a kritikai fogadtatás nem volt pozitív: a legtöbb cikk kiemeli, hogy az előd bájos humora helyett a címszereplő inkább megalázó, mintsem valóban vicces helyzetekbe keveredik, ráadásul cselekményét tekintve túlontúl önismétlő.

Bridget Jones babát vár (2016)
Mark Darcyval történt szakítása után Bridget ismét szingli, és inkább a hírproduceri karrierjére koncentrál. Ekkor veszi le a lábáról egy ame­ri­kai csábító, Jack, Bridget pedig hamarosan teherbe esik. Amivel a legnagyobb bökkenő csupán az, hogy egyáltalán nem biztos benne, a két férfi közül melyikük az apa. Az új filmet már 2009-ben be­je­len­tet­ték, tehát eredetileg sem Fielding harmadik regényén alapult volna (az alkotók nem akartak várni a szerzőre). Végül számos nehezítő té­nye­ző hátráltatta a projektet: először Paul Feig rendező (A kém, Szel­lemir­tók) lépett le, majd a forgatókönyv elolvasása után Hugh Grant mondott nemet. Számos átírás következett, Emma Thompsont is sikerült megnyerni a projekthez, de Grant ezután sem állt kötélnek – ellenben sikerült újra leszerződtetni az első film rendezőjét, Sharon Maguire-t, Zellweger és Firth párosához pedig egy másik sármőr, Patrick Dempsey csatlakozott.

Helen Fielding: Bridgeten innen és túl
A Bridget Jones előtt egyetlen regénye jelent meg, 1995-ben a Cause Celeb című, Afrikába kalauzoló szatíra, első igazi sikerét azonban a harmincas szingli létet feltérképező könyvével aratta, pedig eredetileg nem is könyvet akart írni. Bridget kalandjait a The Independent hasábjain lehetett olvasni a kilencvenes évek közepén, heti folytatásokban – Fielding kiadói kérésre alakította át regénnyé a napló formátumot. Kém­pa­ró­diája, az Olivia Joules és a túlfűtött képzelet (2004) messze nem érdekelt annyi embert, mint a két Bridget-regény, ezért 2013-ban visszatért kedvelt regényhőséhez. A harmadik regényben – teljesen eltérően a most bemutatásra kerülő filmtől – Bridget már az ötvenes éveiben jár, és két gyermekről is gondoskodnia kell.

Hype és botrány
Egy sikerregény filmfeldolgozása mindig szül negatív visszhangokat, hiszen a közönség teljes egészében azt az élményt szeretné visszakapni, ami a könyv olvasása közben érte. Sokan szentségtörésként élték meg, hogy a női főszerepet egy amerikai színésznőre osztották, és a keményvonalas rajongók minden egyes könyv-film különbségre felszisszentek. Bridget a könyvben rajong a Büszkeség és balítélet BBC-feldolgozásáért, amelyben Colin Firth alakította Darcyt – a filmben ezt lehetetlen volt visszaadni, ezt az alkotók egy, a DVD-kiadás számára készített Bridget–Firth-interjúval orvosolták. Zellweger hírneve az elmúlt években némiképp megtépázódott (sokkal inkább plasztikai beavatkozásokat sejtető külseje, mintsem alakításai nyomán került címlapokra), ám hajdanán a film sztárstátusba emelte szereplőit (Zellwegert alakításáért Oscar-díjra jelölték), a Bridget Jones babát vár pedig újfent biztos sikernek ígérkezik.