River-pool
2016. szeptember 29. /

A River-pool egy látványközpontú, címválasztásában is játékos, időszaki térinstalláció a Szent­end­rei Duna-ágban. A méretes biliárdgolyókká alakított hajózási ütközőbóják a víz mozgásának engedve hol lágyan ringatóznak, hol pedig a hullámmozgásokat követik, amiket az elhaladó hajók
[kep3]
keltenek a folyó felszínén. Az alkotás nagy kiterjedésű, levegősen könnyed, ami kifejezetten erre a helyszínre készült, a spontán elhelyezkedés érzetét kelti, és első látásra inkább hívogató játéka a szemnek, mintsem nehéz feladványokat tartalmazó szellemi tréning. A biliárdban megszokottaktól eltérően azonban itt a külső hatások nem a golyók pozícióját változtatják meg, hanem rögzített helyzetükben maradva hozza őket mozgásba az alattuk áramló vízfelület.
A helyszín kiválasztásában nem csupán a környezet fizikai adottságai, a belváros közeli fekvése, hanem ezeken túl a partszakasz archeológiája is szerepet kapott. Vincze Ottó installációja az egykori szentendrei kikötő helyének közelében került vízre, megjelölve azt a partszakaszt, ahonnan egykor a város vízi úton kereskedelmi kapcsolatot tartott Európa távoli pontjaival.Hozzávetőlegesen annyi bója került a vízre, ahány hajóból valaha a szentendrei délszláv, dalmát, görög lakosság kereskedőinek régi flottillája állt.

Szentendre, Dunakorzó
10. 30-ig