Zichy megrajzolt hősei
2016. október 14. /

Zichy Mihály által illusztrált díszalbumokból rendezett kiállítást az Országos Széchényi Könyvtár, melyen ritkán látott rajzok, magyar, orosz és grúz hősök, levelek, fényképek és emlékek hódolnak a magyar Gustave Doréként emlegetett zseni előtt.

Zichy Mihály az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a második legismertebb művésznek számított a magyar képzőművészetben, grafikai alkotásainak száma ezrekre rúg, ezeknek azonban csak egy kisebb hányada ismert Magyarországon. Sosem festett giccses gyümölcsös tálat, virágot, de a természeti tájak is ritkán ihlették meg; korai alkotásaiban is már a fájdalom, szenvedés, mély emberi tragédiák bemutatásán fáradozott.
A művész 1847 és 1906 között – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással – csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban. A kiállítás munkásságának ezt az időszakát is bemutatja, egyik különlegessége II. Sándor cár 1856-os koronázási díszalbuma. A tárlatmásodik részét a Zichy által illusztrált, díszkiadásban megjelent magyar irodalmi művek alkotják: Az ember tragédiája, Arany-balladák és Petőfi díszkötésű művei.
Még életében megjelent a pályafutását és műveit bemutató díszalbum, amelynek egy dedikált kiadása is helyet kap a kiállításon, és ha kézbe nem is vehető, de megtekinthető a Tizenkét illusztráció Fausthoz című könyv is, melyben a költeményhez készített tollrajzait kézzel írt sorokkal egészítette ki a művész.

Országos Széchényi Könyvtár
10. 28-ig