Tapló-guide
2016. december 16. / Szalóky Bálint

2003-ban a Tapló télapó villámgyorsan kultstátusba küzdötte magát, köszönhetően tabudöntögető, már-már ízléstelen humorának és a karácsony, mint olyan, komplett meggyalázásának. Súlyosan
iszákos és súlyosan pitiáner rabló főhőse idén visszatér: a november 24-től látható Tapló télapó 2. kapcsán összeszedtük a filmtörténet néhány igazán nagy taplóságát, vígjátékba vagy másvalamibe oltott íz­lés­te­len­ségét.

Rózsaszín flamingók (1972)
Miről szól? A testes Babs egy lakókocsiban él hasonlóan túlsúlyos anyjával és fogyatékos fiával. Nem hiába érdemelte ki a „leggusztustalanabb élő személy” címet, melyet egy bulvárlap adományozott neki, ám egy elvetemült, a gyerekkereskedelem igazán bizarr válfajában nyomuló páros minden erővel igyekszik ezt elorozni tőle.
Kulcsjelenet: Divine, a korszak, sőt, a People magazin ’88-as nekrológja szerint egyenesen az évszázad drag queen ikonja, premier plánban kutyaürüléket fogyaszt.
Utóhatás: John Waters őrült fekete komédiája szándékosan hadat üzen a jó ízlésnek. A kor meghatározó független mozijának vitathatatlan érdeme, hogy hatása közel 45 év elteltével is töretlen.

Fényes nyergek (1974)
Miről szól? Amikor a Rock Ridge nevű vadnyugati kisváros a vasút útjába áll, egy gonosz békebíró mindent elkövet, hogy elüldözze a helyieket, és elértéktelenítse a telkeket.
Kulcsjelenet: Klasszikus tábortűzjelenet klasszikus csavarral: az elfogyasztott bab alaposan megtréfálja a jelenlévőket, akik cseppet sem zavartatják magukat emiatt.
Utóhatás: Minden idők legklasszikusabb westernkomédiája, egyben Mel Brooks legismertebb filmje. Kul­tu­sza Amerikában sokkal nagyobb, mint Európában.

[kep3]

Az élet értelme (1983)
Miről szól? A korábbi Monty Python-mozifilmektől eltérően a csapat visszatért a szkeccs formulához, így összefüggő történet helyett apró gegeket kapunk.
Kulcsjelenet: Egy rendkívül elegáns étteremben az aránytalanul nagyra nőtt vendég – kár is lenne szépíteni rajta – folyamatosan összehányja a helyet.
Utóhatás: Bár abban még a Monty Python-tagok is egyetértenek, hogy harmadik (és egyben utolsó) mo­zi­film­jük nem sikerült annyira jól, mint az előzőek, a film mégis kitörölhetetlen része a Python-kánonnak.

Keresd a nőt! (1998)
Miről szól? Ted (Ben Stiller) fel szeretné kutatni gimis szerelmét, mivel még mindig megőrül érte – annak ellenére, hogy hajdani randijuk csúfos kudarcba fulladt. A célra felbérelt magánnyomozó azonban szintén beleszeret a lányba, így Tednek rögtön konkurense támad.
Kulcsjelenet: Ted a várva várt randi előtt baráti jó tanácsra „könnyít magán”, a lány váratlan érkezése azonban okoz némi kavarodást, és kiderül: a sperma hajzselének sem utolsó.
Utóhatás: A többire talán már senki sem emlékszik, de a hajzselés jelenet minden néző hosszú távú memóriájába garantáltan beleégett. A film sokat hozott a konyhára, a Farrelly testvérek azóta is számos alkalommal vetemedtek rendezésre, de későbbi filmjeik elmaradtak a hajzselés varázslattól.

Agyatlan apartman (1999)
Miről szól? Két idióta egy életveszélyes hotelt vezet valahol Angliában. Amikor azonban egyikük nagy szerelme, a gyönyörű olasz filmcsillag odatéved, kénytelenek kitenni magukért. Legalábbis megpróbálják. Végül a plafonig ér a káosz.
Kulcsjelenet: A klasszikus Monty Python-szkeccs borzasztó megidézésében a kedves házigazdák a vendégeknek sugárfertőzött halakat szolgálnak fel, így minden áldozat radioaktív hulladékot okád.
Utóhatás: Bár csekély érdem, de mindmáig az Agyatlan apartman tartja a hányásos filmek rekordját: az elborzasztó finálé ugyanis tíz elviselhetetlenül hosszú percig tart.

Amerikai pite (1999)
Miről szól? Közeledik a szalagavató bál, néhány kétségbeesett tinédzser pedig megfogadja, hogy mindent elkövet szüzessége elvesztéséért.
Kulcsjelenet: Jim meghágja a címbeli pitét, pechére azonban az apja rányit az „aktus” közben.
Utóhatás: A ’80-as évek meghatározó tinifilmje a Porky’s volt, a késő kilencveneseké pedig az Amerikai pite – jöttek is gyengébbnél gyengébb folytatások és utánzatok. Bár érdemei enyhén szólva vitathatók, kétségkívül egy generáció meghatározó filmjévé vált.

Derült égből Polly (2004)
Miről szól? Reuben (Ben Stiller) padlón van, miután neje megcsalja a nászútján. Kisvártatva megismerkedik Pollyval (Jennifer Aniston), aki mindenben ellentéte: semmit sem tervez meg előre, a spontaneitás bajnoknője. Vajon boldog lehet egymás mellett e szokatlan páros?
Kulcsjelenet: Reuben legjobb barátja, Sandy (Philip Seymour Hoffman) unszolására részt vesz egy kosármeccsen, melynek során lassítva láthatjuk, ahogy ellenfele kövér, szőrös és izzadt felsőteste a játék hevében az arcához dörgölőzik.
Utóhatás: Ez a film már eleve egy utóhatás – méghozzá a Farrelly tesók „életművéé”.

Koszorúslányok (2011)
Miről szól? A harmincas éveiben járó Annie-nek nem jött össze az élet. Amikor legjobb barátnője házasodni készül, evidensnek veszi, hogy ő lesz az esküvői tanú – csakhogy egy másik barátnő, Helen is pályázik erre a posztra. A kettejük közötti vetélkedés egyre jobban eldurvul, aminek éppen az ünnepelt lehet a legnagyobb károsultja.
Kulcsjelenet: A ruhapróba alatt a lányokon az ételmérgezés akkut tünetei mutatkoznak, és sajnos nem jutnak el a mellékhelyiségig.
Utóhatás: A film kétségkívül előremutató volt abból a szempontból, hogy igenis lehet kizárólag női szemszögből is (romantikus) vígjátékot készíteni – illetve hogy kizárólag a női közönséget megcélozva is lehet emlékezetesen undorító jelenettel előállni.

Agyas és agyatlan (2016)
Miről szól? Amikor a brit titkosszolgálat egyik szuperkéme gyanúba keveredik, kénytelen rég nem látott, kelekótya testvérétől segítséget kérni, hogy együtt mentsék meg a világot.
Kulcsjelenet: Hőseink jobb híján egy elefánt méhében lelnek menedékre, csakhogy egy hím éppen ezt a pillanatot szúrta ki a párosodásra. Ami viszont ezután történik… azt jobb, ha senki soha sem látja.
Utóhatás: Sacha Baron Cohen mindig is polgárpukkasztó humorával hívta fel magára a figyelmet, abban azonban mindenki egyetért, hogy ezúttal túl messzire ment: az Agyas és agyatlanban nincs más, mint a színtiszta taplóság.