MOST Tatabányára kell menni
2017. január 07. / P. Á.

2016. március 17. és 20. között második alkalommal rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház a MOST FESZT nevű MOnodráma és STúdiószínházi előadásokból válogatott
seregszemlét. A teátrum 2016. január 1-én további öt évre megválasztott igazgatójával, Crespo Rodrigóval elsősorban a tavaly nagy sikerrel bemutatkozott kezdeményezésről beszélgettünk.

Nagyon jó dolguk lesz a tatabányaiaknak, márciusban négy napig szí­nes és izgalmas vendégelőadásokat nézhetnek meg a MOST FESZT keretében. Hogyan született a fesztivál ötlete?
C. R.: 2011 óta kerestük a lehetőségét annak, hogy elindíthassunk egy fesztivált, de szükségünk volt időre, hogy a színház képes legyen az elvárt magas színvonalon otthont adni egy ilyen nagyszabású ese­mény­so­ro­zat­nak. Tudtuk, hogy nagyon sokféle fesztivál van, mégis úgy éreztük, a mi fesztiválunk hiánypótló lesz. Ha szétnézünk az ország fesztiváljai között, akkor nem találunk máshol ilyen jellegű prog­ra­mot. Egerben volt egy hasonló tematikájú fesztivál, de meg­szűnt, és fesztiválszinten nem volt további fórumuk a monodrámáknak és a stúdió-előadásoknak. Fontos szempont az is, hogy Budapesthez viszonylag közel, a nézők számára elérhető módon, nálunk láthatóak ezek a produkciók és alkotók.

Hogy kezdődött? Az ötlet megszületését követően hogy vágtak bele?
C. R.: Tavaly mi kerestük az előadásokat, majd mi válogattunk. Abban bíztunk, hogy híre megy a fesztiválnak. Szerencsére így is történt. Így az idén megrendezésre kerülő, második MOST FESZT kapcsán elküldött felhívásunkra már több mint negyven előadást ajánlottak az alkotók, ezek közül választottuk ki azt a nyolcat, mely a fesztivál négy napján szerepel majd.

Hogyan fogadta a közönség a tavalyi válogatást?
C. R.: Voltak olyan előadásaink, melyek a feldolgozott téma vagy a rendezés miatt talán nagyobb feladat elé állították a nézőinket. Az Újvidéki Színház Kéjpart című produkciója, a Mártírok Nyíregyházáról vagy a Jászai A tribádok éjszakája című előadása mind olyan élményt adott, amire nagy szükség van a színházban, hiszen érzékeny témákról nyitottan, szókimondóan beszélnek. A közönség pedig nagyon nyitott volt, a résztvevők örültek, hogy itt lehetnek, és megmutathatják magukat a fesztiválon. A közös gondolkodást az alkotók és a befogadók között közönségtalálkozók segítették, a legszebb emlékeim ezekhez a beszélgetésekhez fűződnek, amelyeket színházunk művészei vezettek. Nagyon jó érzés volt házigazdának lenni.

Ki mindenkit várnak idén a fesztiválra?
C. R.: A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Tesztoszteron című produkciót mutatja be, jön a FÜGE és az Orlai Produkció Egyasszony című darabja, amelyet Tenki Réka ad elő, a Szabadkai Népszínház Szerbhorváth György Van valami bejelentenivalója? című darabjával érkezik hozzánk, Harold Pinter Hazatérés című művével a Budaörsi Latinovits Színház vendégeskedik. A Sóvirág, a Tünet Együttes rendkívül izgalmas produkciója is látható lesz, Süskind A nagybőgő című darabját a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház és a FÜGE jegyzi, a Kecskeméti Katona József Színház pedig Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabját egészen különleges felfogásban, Zsótér Sándor rendezésében mutatja be. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a Színház- és Filmművészeti Egyetem Alszanak a halak? címen hozza el monodrámáját a MOST FESZT-re.

Az előadások szakmai zsűri előtt mutatkoztak be tavaly, idén kik lesznek a tagjai?
C. R.: A fesztivál létrehozásakor egyértelmű szándékunk volt, hogy a meghívott előadások szakmai zsűri előtt is megmérettethessék magukat. Idén is így lesz, a zsűri a következő tagokból áll majd: Pregitzer Fruzsina (Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti tagozat), Stuber Andrea (a Színházi Kritikusok Céhének elnöke), Szőcs Artur (színész-rendező, a Magyar Színházi Társaság delegáltja), Szűcs Gábor (színész-rendező, a Magyar Teátrumi Társaság delegáltja).

A közönségtalálkozókon kívül milyen kísérő programokat terveznek?
C. R.: Láttam egy fantasztikus kiállítást és elhatároztam, hogy elhozom hozzánk a fesztiválra. Örömömre sikerült, így meg tudjuk mutatni a hozzánk látogatóknak az első világháború kitörésének centenáriuma előtt tisztelgő Színészkatonák, fogolyprimadonnák című tárlatot. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet anyaga a háború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatja be. Azokról a színészekről sem feledkezik meg a kiállítás, akik katonaként szolgáltak, vagy a hátországban vették ki részüket a „nagy háborúból”. Ezek mellett a tavalyihoz hasonlóan koncerttel is várjuk a fesztivál közönségét.

Márciusban a MOST FESZT áll a fókuszban, de volt Háy-bemutatójuk decemberben és Arthur Miller-premier lesz néhány nap múlva. Mi várható még az évadban?
C. R.: Háy János Házasságon innen és túl című művét Hargitai Iván állította színpadra, Miller A salemi boszorkányok című darabját pedig február 20-án mutattuk be Rába Roland rendezésében. A következő premierünk Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című komédiája lesz, Guelmino Sándor rendezésében. Azt hiszem, a MOST FESZT előtt és után is érdemes lesz ellátogatni a Jászai Mari Színházba.